В пробите взети от марсохода „Спирит" от повърхността на червената планета има доказателства, че там е имало подходящи условия за съществуването на живот, съобщи Би Би Си.

Учените от НАСА смятат, че с помощта на „Спирит" е направено забележително откритие.

Според хипотезите, скалната маса, която е изследвана с помощта на космическия апарат, се е формирала при контакт на вулканична лава с гореща вода или пара.

Експертите подчертават, че в земни условия подобни геологически образувания изобилстват от бактерии.

През месец май учените забелязват, че почвата, изровена от едно от колелата на марсохода, е значително по-ярка от обичайното. Проведените анализи показват, че тя е богата на кварц и на „Спирит" е възложено да изследва околните скали и грунта.

Според учените скалният материал, открит от космическия „пътешественик" би могъл да се образува по два начина.

Едната възможност е кварцовият слой да се образувал вследствие на контакт с гореща вода - подобен процес се наблюдава при гейзерите на Земята. Според другата теория, грунтът е бил изложен на действието на горещи газове, които са изпарили от него всичко, с изключение на кварца.

Екипът на НАСА е на мнение, че не е толкова важно по кой от двата начина е протекъл процесът, много по-важно е, че и двата случая при при земни условия минералите са пълни с живот.

Засега това са просто смели догадки, тъй като „Спирит" не е екипиран с апаратура, специализирана в откриването на живот. Марсоходът беше проектиран за провеждането на геоложки проучвания.

Търсенето на химически следи от живот на Марс ще бъде задача на следващите мисии на НАСА.
През 2009 г. Съединените щати планират да изпратят още една мисия на червената планета.

Европейската космическа агенция предвижда да осъществи подобен проект през 2010 г.

Двата американски марсохода - „Спирит" и „Опъртюнити", работят дълго след определения 90-дневен период на мисиите им. „Спирит" броди по марсианската повърхност 1400 денонощия, а „Опъртюнити", който изследва труднодостъпни райони на планетата, изпълнява задачите си от 1379 денонощия.

Двата космически апарата скоро ще изпаднат в „зимен сън", за да запазят енергията си по време на марсианската зима, през която слънчевата светлина значително намалява.