Нов компютърен софтуер, който може да чете по устните, помогна да се разкрият някои от тайните от Втората световна война - домашните филми на Хитлер, съобщават от TechNews.bg.

Технологията позволява да се дублират със звук немите филми, много от които са заснети от Ева Браун, спътницата в живота на нацисткия водач, в планинското им имение Бергхоф.

Лентата показва един Хитлер, съвсем различен от истеричния оратор, въвел Германия в унищожителна война. На кадрите той може да бъде видян как общува с лекота с гостите си, пуска шеги и говори с оживление за любовта си към киното и в частност към Мики Маус.

Технологията за разпознаване на говор се нарича ALR (Аutomated Lip Reading). Тя е създадена от експерта Франк Хубнер. Компютърът следи и разпознава движенията на устните при говор, превръща ги в звуци и ги сравнява с думите в речника.

Хитлер купил камерата за рождения ден на Ева Браун през 1936 г. С нея тя заснема сцени от домашния им живот. Повечето от тях са направени на терасата на планинския им дом в компанията на близки съратници и приятели.

Обработените по този начин кадри се озвучават от актьори и ще бъдат събрани в документален филм, озаглавен „Частният свят на Хитлер: Разкрит", който ще бъде излъчен по някои британски телевизии.