Американска сонда, която ще изследва Плутон, се "събуди" след 9-годишно пътуване до най-отдалечената планета от Слънчевата система, съобщава „Франс прес".

Очаква се роботизираната мисия "New Horizons" на НАСА да изучи Плутон и нейните спътници, както и обекти от пояса Кайпер.

New Horizons е здрава и се придвижи спокойно през открития Космос, близо 4,8 милиарда километра от Земята, заяви Алис Боуман, мениджърът, отговарящ за операциите на сондата.

Сондата излезе от „технически сън" и изпрати съобщение до Земята. Тя беше изстреляна през януари 2006 година и беше „заспала" в продължение на 1 873 дни или 2/3 от пътуването си, за да се запази електрическото захранване и ресурсите, необходими за проучването на планетата.

По време на пътуването инженерите от НАСА "будеха" кораба на всеки няколко месеца, за да проверят дали функционира. Компютърът на сондата също изпращаше всяка седмица съобщение до Земята, което обикновено пътува 4 часа.

New Horizons започва изследване на Плутон през януари на дистанция около 260 километра от небесното тяло. Най-близо до планетата сондата ще бъде през юли, а след това приключва изследването си.

Сондата има седем инструмента, които значително ще помогнат на учените да придобият ценна информация за планетата и произхода на Слънчевата система.

След 6-месечно изследване на Плутон, сондата ще се насочи към пояса Кайпер.