Sony, създател на новия DVD стандарт Blu-ray, заяви, че няма да работи с порно индустрията и да помага за прехвърлянето на такива филми върху дикове във формат Blu-ray, въпреки че няма и да се опитва да ги спре напълно, съобщават от ComputerWorld.bg.

На пазарите, на които Sony оперира, тя няма да прави копия на никакви филми, които са маркирани с определен символ или които не са сертифицирани от местната асоциация на филморазпространителите.

Новината идва няколко дена след заявлението на порноиндустрията по време на изложението CES, че ще подкрепи стандарта HD DVD. Sony не е обяснила точно къде минава границата, но правилото означава, че създателите на порнофилми трябва да намерят друга компания, която да репродуцира в големи обеми техните филми.

Ако и други компании не предлагат подобни услуги, порно индустрията ще се оттегли от лагера на Blu-ray поддръжниците.

"Изборът какви дискове с висока резолюция да използваме е сякаш предопределен, тъй като всичко, което записваме в момента, е върху HD DVD формат", заяви Роби Д., директор на популярния производител на "филми за възрастни" Digital Playground Inc. "Както разбирам, Sony е казала на възпроизвеждащата индустрия, че ако копират такива заглавия, ще си загубят лиценза", допълва той.

Решението на Sony да остане настрана от порнографската индустрия може да повлияе сериозно върху технологията Blu-ray. И не само, че компаниите, които подкрепят стандарта на Sony, ще пропуснат големи печалби от този доходоносен пазар, а и евентуално Blu-ray ще загуби битката с HD DVD за DVD формата на бъдещето, твърдят анализатори.

Няколко компании за порно филми заявиха, че проблемът не е в получаването на достъп до "щампите", на които се възпроизвеждат масово техните заглавия, а в това, че те няма да получат помощ при технически проблеми от компаниите, подкрепящи формата Blu-ray Disc.

Компанията Vivid Video планира да пусне продължение на класиката "Debbie Does Dallas" върху Blu-ray Disc и HD DVD дискове, което е първото предложение за видео с висока резолюция.

Говорител на компанията отказа да коментира как Vivid ще се добере до копиращите линии, но каза, че не очаква да има проблеми.