SpaceX се приближава към следващия важен етап в развитието на ракетата си Starship. Илън Мъск каза във вторник, че компанията ще има прототип на ракета Starship, "готова за полети" до юли, като неговото космическо начинание има за цел да достигне орбита с превозното средство за първи път, съобщи CNBC.

SpaceX се надяваше да проведе теста за орбитален полет на Starship още миналото лято, но забавянето в напредъка на разработката и регулаторното одобрение непрекъснато отместваха във времето този график. FAA взе решаващо екологично решение в понеделник, с което приключи дългоочакваната оценка на програмата.

SpaceX трябва да изпълни повече от 75 от действията на агенцията, преди да кандидатства за лиценз за стартиране, необходим за полетния тест.

SpaceX приземи успешно Starship SN15 след тест на висока височина

SpaceX приземи успешно Starship SN15 след тест на висока височина

Крачка към овладяване на космоса

Мъск каза в поредица от туитове, че е прекарал време в съоръжението на SpaceX в Бока Чика, Тексас, в понеделник вечерта, "преглеждайки напредъка" на ракетата.

Той добави, че компанията "ще разполага с втори Starship, готов за полети през август и има за цел да извършва полети ежемесечно след това.

Starship е комбинация от ракета и космически кораб за многократна употреба, която може да превози до 100 души до Червената планета.

Освен това тя е избрана от НАСА за основа на лунен модул, който ще отведе следващия мъж и първата жена на повърхността на Луната в рамките на програмата "Артемида" на космическата агенция.