Американската частна компания SpaceX изстреля ракетата Falcon 9 с космическия кораб Dragon, който трябва да достави товари за екипажа на Международната космическа станция (МКС), стана ясно от излъчване на сайта на SpaceX.

Излитането на космическия кораб като част от 23-та търговска мисия на компанията за попълване на запасите на МКС се състоя от космодрума "Кейп Канаверал" в америнския щат Флорида в 10:14 ч. българско време. Очаква се, че скачването на Dragon със станцията ще се извърши в автоматичен режим на 30 август в 18:00 часа българско време.

Космическият кораб на SpaceX се скачи с МКС

Космическият кораб на SpaceX се скачи с МКС

Endeavour превозва третия екипаж, изпратен на МКС от SpaceX

След изстрелването SpaceX планира да осъществи управлявано приземяване на първия етап на ракетата носител на плаваща платформа в Атлантическия океан. По-рано този елемент на Falcon 9 беше използван при три космически изстрелвания.

Dragon ще достави на станцията разнообразно оборудване за провеждането на научни експерименти, по-конкретно инструменти, които могат да идентифицират и да се борят с проблеми със зрението. Освен това той ще достави на борда различни полезни материали, включително бетон, композити и вещества, които могат да защитават от въздействие на радиация.

Предишното изстрелване на този товарен космически кораб се състоя на 3 юни. Тогава около 3,3 тона товар бяха доставени в орбиталния комплекс, включително храна и материали за поредица от научни експерименти, както и два нови слънчеви панела.

SpaceX приземи успешно Starship SN15 след тест на висока височина

SpaceX приземи успешно Starship SN15 след тест на висока височина

Крачка към овладяване на космоса