За първи път ракетата носител „Фалкън-9” на SpaceX се приземи успешно, което е крайъгълен камък в опитите за намаляване на разходите и отварянето на „нови врати” в космическото пътуване, съобщават световни агенции.

Първата степен на ракетата се завърна на Земята и се приземи на космодрума Кейп Канаверал във Флорида минути, след като изведе сателити в орбита.

„Фалкън” кацна”, заяви коментатор, а в същото време хора в централата на SpaceX в Хоторн, Калифорния, бурно аплодираха историческия успех.

SpaceX, ръководен от Елън Мъск, се опитва да революционизира ракетната индустрия, която губи милиони долари след всяко изстрелване на ракета.

Все още не мога да повярвам. Мисля, че това е революционен момент, заяви самият Мъск след кацането на ракетата, допълвайки, че никой не е правил това до момента.

Ракетата изведе в орбита 11 телекомуникационни спътника OG2 на компанията Orbcomm. Тя ще може да бъде използвана отново за изпращане на товари в Космоса.

Изстрелването на ракетата трябваше да стане вчера, но от SpaceX решиха да отложат заради неблагоприятни условия.

Предишни опити за приземяване на първата степен на ракетата на плаваща платформа в океана се провалиха.

Американската агенция НАСА приветства вертикалното кацане на първата степен на ракетата носител.

Залогът е висок за SpaceX, тъй като има контракт с НАСА за 1,6 милиарда долара за превозване на астронавти до Международната космическа станция с товарен кораб Dragon.