Софийският университет "Св. Климент Охридски" е на 37-ма позиция в региона на Източна Европа в топ 100 класацията на Webometrics за присъствие и представяне на изследователски и развойни институти в Интернет. В същото време в световен план СУ заема 1001 място, съобщават от ComputerWorld.bg.

Източноевропейската класация се оглавява от Charles University - Прага, но пък чешкият ВУЗ е 143ти в световен план. Втори в региона е руският MV Lomonosov Moscow State University, който е и 232ри в глобалната класация.

Чешкият Czech Technical University e трети в Източна Европа и 236ти в света. Унгарският Budapest University of Technology and Economics се класира четвърти в регионален план, а словенският University of Ljubljana е пети, като и двата института са 283ти в световен план. Шести е Masaryk University - Брно, Полша, седми - Eotvos Lorand University в Будапеща, Унгария. Осми е чешкият University of Technology Brno. На девета и десета позиция са сръбският University of Belgrade и естонският Tartu University.

Световното проучване се прави от Cybermetrics Lab (CINDOC) - звено на Националния изследователски съвет (National Research Council - CSIC), който е основният орган, извършващ обществени проучвания в Испания. Лабораторията функционира като обсерватория за наука и технология в Мрежата.

"Webometric" индикаторите показват степента на използване от страна на институциите на публикации в Мрежата.

Идеята е, че ако нивото на представяне на институцията в Интернет е под очакваното съгласно академичния й капацитет, тогава университетското ръководство би следвало да преразгледа политиката си по отношение на присъствието си в Нета, като покаже чувствителен ръст в обема и качеството на електронните си публикации.