Изследователи от израелски университет успешно са тествали технология, използваща флуоресцентни бактерии и лазери, която би могло да се превърне в по-безопасна система за откриване на заровени мини, пише "Гардиън".

Около 100 млн. противопехотни мини са разпръснати в около 70 страни, наследство от дългогодишни минали конфликти, а подобни устройства раняват до 20 хил. души годишно.

Работата по прочистването на мини обикновено е опасна, трудоемка и скъпа.

Екипът изследователи от Еврейския университет в Йерусалим са тествали откривателя на мини, използвайки генномодифицирана бактерия да получат флуоресцентен сигнал, когато мините - често изработени от пластмаса - са близо, които след това могат да бъдат открити с лазер.

Учените твърдят, че техният подход разчита на малки количества пара, отделена от експлозивите в мините.

Системата е била успешно тествана на поле, минирано с истински мини, сканирайки земната повърхност със скорост от около 18 см в секунда - скорост, която учените се надяват да се увеличи.

Това не е първият научен екип, който развива бактерии, които светят в присъствието на взривна пара - подобни открития са били съобщавани от екип на Единбургския университет през 2009 г., - но това изглежда е първият екип, разработил система за потенциално функционираща откриваща система, използваща технологията.