Учени от Масачузетския технологичен институт са открили с телескопи в Чили скална екзопланета с размерите на Земята, която е с доста висока температура, но все пак е възможно там да има плътна атмосфера като на Венера, съобщават световните осведомителни агенции.

Планетата GJ 1132b е „само" на 39 светлинни години от нашата Земя, като попада в обсега на телескопа „Хъбъл". Тя е прекалено гореща, за да има на нея живот, но температурата ѝ от 230 градуса по Целзий е много по-ниска, отколкото на другите известни скални екзопланети. Нейният диаметър е малко по-голям от земния, но масата ѝ е 60 пъти по-голяма.

Звездата (тамошното слънце) на планетата GJ 1132b е червено джудже, което е пет пъти по-малко от нашето Слънце. Планетата обикаля много близо до звездата си на всеки 1,6 дни. Затова там е много горещо и вода не би могла да се задържи на повърхността и би се изпарила.

"Целта ни е да намерим двойник на Земята, но междувременно намерихме двойник на Венера", разкри астрономът Дейвид Шарбоно.

Астрономите се надяват да продължат наблюденията с телескопите "Хъбъл" и "Спицър", а по-късно и телескопа "Джеймс Уеб", който ще бъде изстрелян през 2018 г. Заради близостта ѝ и малкия размер на звездата ѝ те ще могат да я изследват с "безпрецедентна точност". Това прави находката "една от най-значимите планети, откривани извън Слънчевата система".