Откритo е изтичане на въздух в руския сегмент на Международната космическа станция, но няма опасност за екипажа.

Toва заяви говорител на руската космическа агенция във вторник, цитиран от "Спутник".

"След анализ и търсене на изтичане на въздух на МКС, местоположението му беше намерено в работещ модул на Звезда, където се намира научно оборудване", каза говорителят.

Модулът ще бъде запечатан повторно през следващите няколко дни, казаха от Роскосмос.

Изявлението идва ден, след като източник в космическата индустрия заяви, че въздухът изтича от Международната космическа станция (МКС) с нарастваща скорост, като през последните месеци е регистрирано петкратно увеличение.

"През септември скоростта на изтичане на въздух се увеличи с още 2,5 пъти, до 1,4 килограма за 24 часа, така че беше необходима нова изолация на екипажа", каза източникът.

Теч в МКС евакуира екипажа

Теч в МКС евакуира екипажа

За три дни

През септември 2019 г. на МКС беше регистрирано малко изтичане на въздух.

През август 2020 г. скоростта се увеличи и екипажът на МКС беше изолиран в руския сегмент на станцията в продължение на четири дни, докато люковете на модула на МКС бяха затворени и беше проведено изпитване за течове. Точното местоположение на теча обаче не беше намерено. Този уикенд екипажът отново е изолиран в руския сегмент.

Настоящият екипаж на МКС включва американския астронавт Кристофър Касиди и руските космонавти Анатолий Иванишин и Иван Вагнер.