След години търсене астрономи най-накрая откриха скалиста планета с атмосфера извън нашата Слънчева система, Ройтерс.

Планетата е "супер-Земя" - скалист свят, значително по-голям от нашата планета, но по-малък от Нептун. Тя обикаля опасно близо до звезда, по-тъмна и малко по-масивна от Слънцето.

Наблюдения с телескопът Джеймс Уеб показаха наличието на значителна, макар и негостоприемна атмосфера, вероятно непрекъснато допълвана от газове, отделяни от огромен океан от магма.

Атмосферата на планетата вероятно е богата на въглероден диоксид или въглероден оксид, но може да има и други газове като водна пара и серен диоксид. Настоящите наблюдения не могат да определят точния атмосферен състав.

Планетата, наречена 55 Cancri e или Janssen, е около 8,8 пъти по-голяма от Земята, с диаметър около два пъти по-голям от този на нашата планета. Тя обикаля около своята звезда на една 25-та от разстоянието между най-вътрешната планета на нашата слънчева система Меркурий и слънцето. В резултат температурата на повърхността й е около 1725 градуса по Целзий.

Планетата обаче е необитаема, защото там е твърде горещо, за да има течна вода, считана за предпоставка за живот.

Планетата се намира в нашата галактика, Млечния път, на около 41 светлинни години от Земята.

Всички предишни екзопланети, за които е установено, че имат атмосфера, са били газови планети, а не скалисти. Докато телескопът Джеймс Уеб разширява границите на изследването на екзопланети, откриването на скалиста такава с атмосфера представлява напредък.

Телескопът Джеймс Уеб откри планети с размера на Юпитер в мъглявината Орион

Телескопът Джеймс Уеб откри планети с размера на Юпитер в мъглявината Орион

Обектите се движат по двойки