Toshiba Corp. обяви, че ще изтегли от пазара и замени с нови около 340 000 батерии за мобилни компютри по света. Това е третото поредно изтегляне от пазара на батерии, произведени от Sony, в рамките на само 40 дена, съобщават от ComputerWorld.

Батериите, които са били вградени в линиите ноутбуци Dynabook и Dynabook Satellite, са произведени между март и май тази година. Те могат да се повредят заради проблеми със съхраняването и отдаването на мощност, обясни говорителят на Toshiba Кейзуке Охмори.

Той отказа да посочи какво ще коства на компанията този ход, като заяви, че изтеглянето няма да повлияе приходите, и не каза дали Toshiba е поискала от Sony да покрие щетите.
Развалените батерии не са предизвикали пожари при потребители на Toshiba, обявиха още от компанията. Въпреки това акумулаторните устройства могат да откажат в редки случаи, независимо от това колко внимателно са били използвани.

Миналия месец Dell и Apple Computer Inc. обявиха, че ще изтеглят от пазара общо 6 милиона батерии, произведени от Sony, които носели риск от прегряване и пожар. Fujitsu Ltd. И Hewlett Packard Co., които също вграждат батерии от Sony в своите ноутбуци, заявиха, че при тях няма докладвани проблеми с батерии.