Войната относно криптирането се изостря: американското правосъдно министерство е по петите на приложението за съобщения WhatsApp (което е собственост на Facebook от 2014 г.), тъй като позволява на потребителите да изпращат криптирани съобщения, съобщава „Ню Йорк таймс”.

WhatsApp позволява на потребителите да изпращат безплатни съобщения и телефонни обаждания през интернет, капо по този начин тази програма и подобните на нея  почти напълно замениха изпращането на СМС-и. След като Facebook купи Whatsapp инсталира програма за криптиране на съобщенията между андроид устройствата.

В рамките на няколко седмици, услугата за съобщение на Facebook - WhatsApp планира да разшири своето ниво на сигурност, така че гласовите повиквания също да са криптирани, в допълнение към съществуващите възможности за поверителност. Месечно услугата се използва от около 1 млрд. потребители. Facebook обмисля и подобряване на сигурността на своето собствено приложение Messenger.

Спорът за сигурното криптиране на съобщителните данни може да свърши в съда. Така може да бъде отворен нов втори фронт, в допълнение към настоящия спор между Министерството на правосъдието и Apple в САЩ заради спора за достъпа до iPhone.