Проблемът с дефектните батерии на лаптопите придоби размерите на пандемия в последните дни. След първата вълна от обявления на водещи производители, че ще отзоват от пазара част от своите продукти, поради риск от пожар, сега ситуацията се усложнява, съобщиха от TechNews.bg.

Dell започна да разширява списъка си от опасни модели лаптопи, който беше обявен на 15 август. Микроскопични частици в батериите, произведени от Sony, могат да влязат в контакт с други части от лаптопа и в резултат на късото съединение да предизвикат пожар. Това е обяснението на Sony за неприятния проблем, който постави на изпитание индустрията в края на лятото.

Японският гигант ще инициира глобална програма за замяна на батерии, които използват произведени от Sony клетки от литиев йон. Компанията обсъжда плана с Комисията за безопасност на консуматорските продукти в САЩ и ще координира действията си с други държавни органи.

Със 100 хиляди се увеличиха опасните лаптопи на Dell и сега са 4,2 милиона броя. След първоначалното съобщение през август, сайтът на компанията е регистрирал 200 милиона посещения.

Подобни обявления направиха и други водещи производители, сред които Toshiba, Fujitsu, Lenovo и IBM. Японският производител Toshiba съобщи, че оттегля 340 хиляди батерии от пазара, а Lеnovo и IBM - 526 хиляди.

Комисията за безопасност на консуматорските продукти има информация за 47 инцидента, свързани с дефектните батерии. Повечето случаи са установени по време на полет в самолет.