Истинска война кой да произвежда iPad се разрази в Бразилия. Два щата - Амазонас и Сао Пауло - се борят за проекта на Foxconn на стойност 12 милиарда долара, съобщава technews.bg.

Още през април стана известно, че тайванската компания планира да започне производство на iPad в Бразилия. По-рано тази месец на съвместна пресконференция Foxconn и Министерството на науката и технологиите на Бразилия обявиха, че през декември ще започне производството на iPad в щата Сао Пауло.

Изборът на Сао Паоло, най-богатия щат в страната, се обяснява не само с неговото разположение и развита инфраструктура, но и с данъчните облекчения, които властта е готова да предостави на производителя.

Подобни облекчения обаче се оспорват от администрацията на Амазонас - щат, на който се падат 90% от произвежданите в Бразилия мотоциклети, включително BMW и Harley-Davidson, по-голяма част от велосипедите и битовата електроника, както и една трета от часовниците.

Властите на Амазонас са подали иск срещу Сао Пауло, твърдейки, че данъчните облекчения противоречат на конституцията. „Борим се да защитим не само нашите интереси, но и нашите права, посочиха от Амазонас.

Действително, данъчните облекчения са незаконни, ако не бъдат одобрени от всички щатове в страната. Залогът във войната за iPad е голям - освен 12-те милиарда долара инвестиции за няколко години, Foxconn ще осигури десетки хиляди нови работни места.