Сдружението Wi-Fi Alliance планира да започне да сертифицира Wi-Fi продуктите от ново поколение от 2007 година, преди стандартът 802.11n да е изцяло готов, съобщиха от ComputerWorld.

Това решение ще улесни потребителите и ще позволи Wi-Fi технологията да продължи да се развива.

Индустриалното обединение, което сертифицираше продуктите за всички досегашни разновидности на 802.11 - в т.ч. 802.11a, 802.11b и 802.11g - обяви, че ще предприеме "двуфазен" подход при сертифицирането на 802.11n.

През март, след като IEEE приеме новото работно предложение за 802.11n, Wi-Fi Alliance ще започне да сертифицира продукти. След като предложението се превърне в пълноценен стандарт, алиансът ще обнови сертификационния си процес, за да отговаря на стандарта.

Групата се надява, че ще помогне устройствата, произведени по стандарта, да работят безпроблемно с тези, които са лицензирани преди неговото окончателно утвърждаване.

Франк Ханзлик от Wi-Fi Алианса заяви, че за сдружението е важно да направи така, че индустрията да продължи да въври напред. А новият стандарт обещава да увеличи скоростите толкова, че да позволи нови приложения като например видео през домашната Wi-Fi мрежа.