Интерфейсът на Windows 7 е предпочитан за ИТ професионалистите, работещи с Windows XP, сочи проучване на Spiceworks, цитирано от technews.

Близо три четвърти (74%) от ИТ професионалистите, използващи Windows XP, ще заменят компютрите си с такива под управление на Windows 7, твърди проучване на Spiceworks.

Основната причина за подобно решение в ползва на версия 7 вместо на 8 или 8.1 е познатият интерфейс, поясняват анализаторите.

Изследването е проведено сред ИТ професионалисти.

Интерфейсът на Windows 7 е предпочитан за потребителите, работещи в момента с Windows XP, тъй като новата операционна система Windows 8 съдържа твърде много промени по отношение на дизайна.

Характерен за Windows 8 е т.нар. модерен интерфейс („Modern interface"). Друга особеност е отсъствието на класическото Start меню, с което са свикнали потребителите на Windows. Това прави новата ОС по-трудна за усвояване.

Microsoft ще прекрати поддръжката на Windows XP на 8 април 2014 г. След тази дата компанията няма да пуска обновления на сигурността, което излага потребителите на сериозен риск.