В Япония беше пуснат сателита Michibiki, оборудван с ракета H-IIA, която да го издигне на необходимата височина преди отделянето му от нея. Сателитът има за цел да подобри GPS обхвата над Япония, информира kaldata.com.

Целта е след време да бъдат изстреляни още два сателита, като предварително са обмислени 8 различни орбити при кръженето им. Сателитите ще се придвижват и на юг към територията на Австралия.

Идеята за орбитите е дала и името на проекта, а именно - QZSS (квази-зенитна сателитна система). Пътищата са определени по съобразен с нуждата от акуратен GPS предавател над Япония начин, като така се гарантира, че във всеки момент приемниците в страната ще могат да доловят сигнала на единия от трите сателита.

По-рано това не беше възможно на моменти заради голямото разстояние от глобалните сателити, както и високата архитектура на страната в лицето на многобройните небостъргачи и други масивни сгради.

Според учените от космическата станция Танегашима, Michibiki ще може безпроблемно да предава сигнал, тъй като е оборудван с немодифицирана технология, идентична с тази на глобалните сателити.