Южна Корея проведе първото си изпитание на произведена в страната ракета носител, информира ДПА.

Ракетата излетя в 17:00 часа местно време (11 часа българско) от космическия център "Наро" близо до южния крайбрежен град Гохойн. Южнокорейските телевизии излъчиха изстрелването на живо.

200-тонната ракета, която трябваше да изведе макет на сателит в земната орбита, е от типа KSLV-II. Това е първата космическа ракета, разработена и построена изцяло в Южна Корея.

Правителството в Сеул планира да изстреля комуникационни спътници и лунни сонди, наред с други неща, като част от космическата си програма през следващите години.

Изстрелването на ракетата първоначално беше планирано час по-рано, но според Министерството на науката е имало закъснения при проверката на клапаните на ракетата.

По-късно южнокорейският президент Мун Дже-ин обяви, че ракетата не е успяла да изведе макета на сателит в орбита.

"За съжаление, целта не беше постигната изцяло... Важно е, че успяхме да вдигнем ракетата на 700 км в космоса и той се приближи. Но разполагането на макет на сателит в орбита остава нерешена задача", отбеляза Мун, цитиран от информационната агенция "Йонхап".

"Въпреки че не успя да постигне целите си перфектно, ние постигнахме много добри постижения с първото си излитане", каза още президентът.

До 2027 г. са насрочени още пет изстрелвания, като най-ранното се очаква да стане през май, добави той.

"Това, което не беше направено днес, ще бъде допълнително проучено и следващата година през май при второто изстрелване ще бъде успешно завършено", увери Мун.

Около 300 южнокорейски фирми са участвали в производството на 200-тонната тристепенна ракета "Нуир", каза пред медиите първият заместник-министър на науката и технологиите Йонг Хонг-тек.

Южна Корея се опитва да се присъедини към клуба на държавите със собствени възможности за изстрелване на сателити. Сеул планира 4% увеличение на космическия си бюджет от 544 млн. долара за 2022 г.