Южна Корея успешно изведе в орбита сателит от търговски клас с помощта на произведена в страната космическа ракета. Това е важна стъпка за страната в нейните усилия да стане водещ играч в космическата надпревара в Азия, предава "Никей".

Ракетата, наречена Нури, излетя от космическия център Наро на южния бряг на Южна Корея. Сред осемте сателита, които са били на борда на ракетата, основният сателит от търговски клас се свърза с базова станция в Антарктика, след като успешно се отдели от космическото превозно средство, каза министърът на науката Лий Джонг-хо.

Президентът Юн Сук Йол посочи, че това поставя Южна Корея сред седемте държави, които са пуснали собствено произведени ракети и сателити в орбита.

Ракетата Нури е първата произведена в страната космическа ракетата-носител и се очаква да се извършат още три полета до 2027 г.

Tова постижение е важно за амбициозните планове на Южна Корея за развитие на космическата програма и напредък в 6G мрежите, шпионските спътници и лунните сонди. Космическите изстрелвания стават все по-значими в Азия, особено с нарастващите напрежение и въоръжаване в региона. Северна Корея също се подготвя да изстреля първия си военен шпионски сателит, докато Южна Корея планира също да изстреля военни сателити, но без използване на оръжия за ракетата Нури.

Втора частна американска мисия в Космоса

Втора частна американска мисия в Космоса

Бивш астронавт на НАСА и трима космически туристи посетиха Международната космическа станция