Вече може и да ни е омръзнало да слушаме за климатичните промени, но последиците от тях се виждат все по-често. Това пък кара учените да работят все по-усилено в търсене на причини и решения, преди да е станало прекалено късно.

Климатичните промени, горите и ключовото им значение за спиране на процесите

Това ли е решението на климатичните промени

Доколко е ефективно и приложимо

Според ново изследване на експерти от Griffith University и Australian National University, климатичните промени може да станат още по-осезаеми по една на пръв поглед изненадваща причина - дейността на термити, бръмбари и други насекоми, които се хранят с изгнилата дървесина

От разлагането на дървесина всяка година се отделят около 10 гигатона въглероден диоксид в атмосферата. А въпросните видове насекоми са отговорни за около 29% от тези вредни емисии.

Снимка 545934

Източник: iStock

Ефектът е по-осезаем в тропиците, където температурите са по-високи. Именно тропическите гори се разлагат най-бързо и от тях се отделя 93% от общото количество въглероден диоксид.

Изследователите анализират повече от 140 дървесни вида в 55 горски територии на шест континента, за да направят своите изводи. Половината мъртва дървесина се покрива със специални мрежи, за да нямат насекомите достъп до нея. И естественият процес на гниене се подпомага от по-високите нива на валежите и на температурите.

Снимка 545935

Източник: iStock

Учените са наясно, че разлагането на дървесината не може да се случи без термитите и другите подобни насекоми. Но сега имат нагледно доказателство, че те ускоряват този процес, като в същото време увеличават количеството вредни газове в атмосферата, предава Daily Mail.

Природни бедствия, урагани, наводнения, климатичните промени и зачестяването им

Притеснителните знаци от природата

Бедствията зачестяват все повече

Днес имаме много по-голяма яснота за ролята на мъртвите дървета във въглеродния цикъл, защото тази на живите отдавна е ясна - те го улавят и го превръщат в кислород.