Калцият е важен минерал, който е добре да консумираме всеки ден, не само заради доброто здраве на костите. Той помага на тялото ни да абсорбира и ключови хранителни вещества като витамин D.

Слънчевата светлина, коронавирусът и каква е връзката с броя жертви на COVID-19

Повече слънце, по-малко COVID-19 жертви

Витамин D ли е причината

И понеже не сме в състояние сами да произведем този ценен минерал, трябва да наблегнем на храните, в които се съдържа.

Всички знаем, че млечните продукти са най-богатите на калций. Но всъщност се оказва, че има и други, които могат да ни предложат същото количество от това важно вещество. Че и повече даже.

Снимка 541850

Източник: iStock

В една стандартна чаша за безалкохолно, но с прясно мляко има 305 мг калций, а дневната доза за един възрастен е 1000.

Ето защо е добре да хапваме повече тофу. То съдържа 434 мг от минерала, или със 100 мг повече от гореспоменатия млечен продукт.

Снимка 541858

Източник: iStock

Спанакът също има с какво да се похвали - една чаена чаша със сварен спанак ни дава 250 мг калций.

Снимка 541854

Източник: iStock

Сардините са изключително полезни, но не са за всеки. Въпреки това никога не е късно да преосмисли отношението си към тези морски дарове.

Ягоди, аспержи, нар и още първи приятели в борбата със сърдечно-съдовите заболявания

Кулинарни герои за здраво сърце

Правят чудеса и за други важни органи

Една кутия от 85 г със сардини, но с косите, предлага около 325 мг калций. И са чудесен начин да разнообразим закуската, ако ги комбинираме с пълнозърнест хляб или сухар, предлагат от Eat This, Not That!.