Пътуването в Космоса вече не ни изглежда като научна фантастика, а като част от обозримото бъдеще. И докато очакваме големите в бранша, като SpaceX, да ни зарадват с някоя добра новина, вниманието ни бе привлечено от един друг проект.

Space Perspective е спартъп от Флорида, чиято цел е да изпраща хора отвъд орбита на Земята чрез високотехнологични капсули, закрепени на огромни балони.

Всяка капсула има големина на футболен стадион и може да побере до седем пътника, в това число и пилота. Изстрелванията са по изгрев слънце от летището Shuttle Landing Facility, собственост на NASA. За в бъдеще се планират и полети от Хавай или Аляска.

Снимка 485522

Източник: Facebok / Space Perspective

В първите два часа след излитането балонът и капсулата Neptune се издигат до височина 30 480 м, което е над 99% от земната атмосфера. Оттам ясно се вижда както нашата планета, така и Космосът. Капсулата Neptune продължава да пътува на тази височина два часа, след за още два се връща на Земята. Последното става благодарение на постепенно изпускане на газ от балона.

Изненадата обаче идва накрая - и балонът, и капсулата, която е закачена за него, кацат  в океана, където кораб изчаква пътниците, за да ги прибере на сушата, пише New Atlas.

Илон Мъск, Starship и най-важният проект на SpaceX

Най-важният проект на Мъск и SpaceX

Успехът е все по-близо

Първият тестов полет без екипаж се очаква да се проведе през 2021 г. Цената на екстремното преживяване със Space Perspective, но се очаква да бъде на половината на съществуващите суборбитални полети - т.е. около 60 хиляди долара.