Доминик Тийм е първият финалист на заключителния турнир на ATP, който за последна година се провежда в британската столица Лондон.

Световният №3 се наложи над лидера в ранглистата на ATP Новак Джокович (Сърбия) със 7-5, 7-6(10), 7-6(5) за почти 3 часа игра. Двубоят се игра в почти максималния възможен формат, като единственият пробив в него беше в полза на Тийм при резултат 5-5 в първия сет.

Австриецът беше много по-агресивен и реализира общо 47 уинъра срещу 19 за сърбина. Непредизвиканите грешки на Тийм бяха 35, докато тези на Джокович - 25.

Снимка 506384

Източник: GettyImages

Доминик имаше четири мачбола в тайбрека на втория сет, но Джокович реализира третия сетбол и вкара мача в трета част. Този тайбрек беше много зрелищен и оспорван, като везните се накланяха ту към едната страна, ту към другата. Накрая грешка на Тийм направи резултата 12-10 за Ноле.

В третия сет геймовете бяха къси, като само в осмия на сервис на Джокович веднъж се стигна до 40-40. Вторият тайбрек в мача беше много особен.

Световният №1 поведе с 4-0 и вече се виждаше като победител. Най-неочаквано Джокович направи серия от грешки и загуби 6 последователни точки. Тийм успя да реализира втория си мачбол в гейм, който беше общо под №6 в мача.

Така Новак Джокович остава с 6 титли в Лондон. Доминик Тийм ще чака победителя от втория мач за днес между Даниил Медведев (Русия) и Рафаел Надал (Испания), който започва в 22:00 часа.

Григор Димитров: Никога не съм прекарвал толкова време у дома

Григор Димитров: Никога не съм прекарвал толкова време у дома

"Чакаме решение на АТП"