Григор Димитров отново разочарова привържениците си по света и най-вече у нас. Този път Гришо го стори в един от любимите си турнири - Откритото първенство на Австралия. Пред него се откри чудесна възможност за пробив и ново участие в заключителната част на надпреварата.

Уви, не Рафаел Надал спря устрема на нашето момче към първата му титла от Големия шлем. А Франсис Тиафо. Непоставеният американец, който тепърва навлиза при големите в тениса.

Намираме се в началото на годината. Период, в който традиционно гледаме силни игри от Григор. Преди посредственото си представяне в Мелбърн, където спечели 3 мача, първата ни ракета се представи под нивото си и в Бризбън.

От кога 3 победи са лошо представяне на турнир от Шлема?

Барбара Шет: Сервисът изоставя Григор Димитров във важни моменти

Барбара Шет: Сервисът изоставя Григор Димитров във важни моменти

Шармантната водеща коментира случващото се на Australian Open

Навярно ви се прокрадва подобен въпрос. Трябва да бъдем критични към Григор Димитров. В цял свят знаят за възможностите му, победи срещу Янко Типсаревич (за последно бе под №609), Пабло Куевас (ветеран, специалист на клей - №94) и Томас Фабиано (№102, никога не е бил по-напред от 70-ти в ранглистата) не бива да бъдат класифицирани като безумни успехи.

Нека си припомним какво направи хасковлията преди 2 години по това време. Ще перефразирам популярен израз - ако не знаем какви успехи сме имали, никога няма да знаем каква успехи можем да постигнем:

2017

Титла в Бризбън след победи над Доминик Тийм, Милош Раонич и Кей Нишикори. Полуфинал на Откритото първенство на Австралия. Григор елиминира категорично Ришар Гаске и Давид Гофен. Триумф на домашния турнир в София. На родна земя "гришовизма" достигна своя пик. Цяла България сервираше на финала срещу Гофен!

Последваха няколко по-слаби надпревари за българина. В Откритото първенство на Франция изтегли тежък жребий още в 3-ти кръг - класният клей състезател, Пабло Кареньо Буста. Сезонът на трева може да се оприличи като успешен. Полуфинал на класическия турнир "Куийнс" и малшанс на Уимбълдън. Григор срещна Федерер още на осминафинала.

Андре Агаси за Гришо: Той е от България, знае какво е да трябва да се изправяш срещу обстоятелствата

Андре Агаси за Гришо: Той е от България, знае какво е да трябва да се изправяш срещу обстоятелствата

"Скоро светът ще види това, което наистина представлява Григор"

През август българинът триумфира в Синсинати. Слабото представяне на Откритото първенство на САЩ бе компенсирано от полуфинал в Пекин и финал в Стокхолм. Костелив орех се оказа Рафаел Надал. Матадора изхвърли Гришо от 3 шампионата през 2017.

Стигна се до финалния турнир на ATP в Лондон. Последната надпревара за годината бе спечелена от Димитров! Българинът размаза конкуренцията на Острова и заслужено през декември бе под №3 в световната ранглиста.

2018

Първата ни ракета отново започна успешно годината. Полуфиналът в Бризбън бе последван от четвъртфинал на Откритото първенство на Австралия. Григор изхвърли качествени тенисисти като Андрей Рубльов и Ник Кирьос (сочен за фаворит в мача). Нашето момче отказа участие в домашния турнир, а това не се хареса на родната тенис публика.

"Аз и екипът ми трябваше да вземем едно от най-тежките решения досега, а именно да пропусна тазгодишното издание на турнира в София", заяви преди 12 месеца шампионът. Отказът му бе породен от болки в рамото, а феновете у нас останаха изненадани от участието на любимеца си в Ротердам... дни по-късно.

Хасковлията не само изглеждаше в топ форма, а дори стигна до финала, където падна от Федерер. Преди сезона на клей се представи на високо ниво в Монако. Зевзеците у нас се шегуваха, че Гришо с охота говори за София и именно надпреварата в Монте Карло е "домашна". Тук някъде той пое стремглаво надолу в световната ранглиста.

Матс Виландер: Гришо вече не толкова млад, а титла от Големия шлем така и не идва...

Матс Виландер: Гришо вече не толкова млад, а титла от Големия шлем така и не идва...

"Григор Димитров трябва да работи още, за да повиши авторитета си спрямо играчите от по-младото поколение"

В Париж отпадна от Фернандо Вердаско (3-ти кръг). Останалите два турнира от Шлема се превърнаха в тотален провал - 2 поредни загуби още на старта от Стан Вавринка. Може да употребим и дума като фиаско, защото по това време швейцарецът се възраждаше от мъртвите. Стан едвам се движеше по корта, който е гледал мачовете - помни.

Сривът прати най-добрия български тенисист извън топ 20.

От следващата седмица ще е №23 или №24, при победа на Люка Пуи. Димитров не е слизал толкова надолу в ранглистата от лятото на 2016. Тази година отново няма да участва на ATP турнира в София, защото... го нарече частен?!

"За момента не изглежда много добре (шансът да играе в София б.р.), решили сме да играем в Ротердам и Акапулко. Знам, че може да е разочарование, но не виждам защо трябва да има напрежение да играя в един частен турнир", заяви Гришо от Монте Карло пред bTV.

Дани Валверду: Гришо научи много от Рафаел Надал

Дани Валверду: Григор израсна много на корта и извън него

"Научи много и от Рафаел Надал"

Явно не съзнава, че феновете у нас го боготворят и зала "Арена Армеец" би се напълнила само заради него. Но това са предположения.

Фактита са, че някога соченият за бъдещето на този спорт - продължава да се срива.

Усмихнатото хлапе, което прави твърде много грешки и трябва да поработи върху психиката си на корта... вече е мъж с всички тези слабости. За жалост, у нас все по-често се говори за изявите му извън корта. Колеги изразиха мнение, че би било добре Димитров да посети поне за малко България. Дори само да раздаде няколко подписа, да си подаде 2-3 топки с децата, които тепърва се запалват по този красив спорт.

Който е тренирал тенис у нас, знае какви са условията и трудностите. Не бива да бъдем песимисти, но Григор Димитров може да е последният българин в световния топ 10 години наред.

Григор Димитров направи подарък на рожденика Франсис Тиафо и отпадна в Мелбърн
Обновена

Григор Димитров направи подарък на рожденика Франсис Тиафо и отпадна в Мелбърн

Българинът имаше своите шансове в равностоен осминафинал на Australian Open