Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за 1/8-финал на турнира от ATP 500 във Виена (Австрия) след победа над босненеца Дамир Джумхур с 6-3, 7-5 за 1 час и 33 минути. Хасковлията диктуваше играта през цялото време и победата му, която е юбилейна №300 за него на ниво ATP, е най-логичното нещо, което можеше да се случи.

Следващият мач на Димитров във Виена ще бъде с италианеца Матео Беретини, който по-рано победи Кайл Едмънд (Великобритания) в три сета. Срещата най-вероятно ще се играе в сряда.

Роджър Федерер: Искам да преподавам тенис на по-младите играчи в академията на Рафа Надал

Роджър Федерер: Искам да преподавам тенис на по-младите играчи в академията на Рафа Надал

"Маестрото" още не знае кога ще приключи със състезателния тенис

Гришо започна ударно и проби за 2-0, след като поведе с 40-15. Затвърждаването не беше много лесно, но и вторият сервис гейм на босненеца беше труден.

Димитров продължаваше да натиска и поведе с втори брейк и 5-1. Тогава сервисът му се пропука и Джумхур успя да върне единия пробив. Хасковлията продължи да посреща отлично и стигна до сетбол.

Босненецът успя да отрази важната точка, но при следващите подавания българинът реализира втората си възможност за 6-3. Сетът продължи 39 минути.

Гришо започна много мощно и втората част. Той проби на нула  мачът изглеждаше приключил.

Тогава Джумхур се възползва от слабите начални удари на Григор и проби за 1-1 при третата си възможност.

Димитров отново направи брейк на нула, но босненецът покрепян от феновете си върна пробива за 4-4. Следващият гейм можеше да реши мача. В него имаше 16 разиграни точки и българинът имаше възможност за пробив, но точно при тази топка опита излищно триково изпълнение. Джумхур с отлична защита се спаси и срещата продължи.

Все пак до нов пробив се стигна в гейм №11. Дхумхур прибързваше и Димитров поведе с 6-5, за да може да сервира за мача. Тогава босненцът успя да дръпне с 15-30, но тогава хасковлията показа класа с убийствена минаваща. След това два хубави сервиса нещата дойдоха по местата си за крайното 7-5.

Точките в мача са 79 на 57. Григор спечели 39, когато посреща, което е със 7 повече отколкото взе съперника му, сервирайки.

Пробивите бяха общо 8 от 21 изиграни гейма. Григор направи 5 брейка от 11 възможности. Дхумхур проби 3 пъти при 8 брейкбола.

Слабият начален удар на босненцът му донесе 19 от 41 точки на първи сервис. Този показател за хасковлията е 26 от 33. Асовете са 6 на 0 за българина, а двойните грешки по 3.

Дамир Джумхур за четвърти път загуби от Григор Димитров. Българинът, когато не допуска много грешки, не дава много шансове на подобни съперници.