Григор Димитров победи испанеца Роберто Баутиста Агут с 7-6(5), 4-6, 6-2 и се класира за полуфинал на China Open 2017. Хасковлията изигра поредния си труден и оспорван мач, но отново показа, че може да е концентриран в трудните моменти.

Верен на стила си, той направи няколко впечатляващи топки. Димитров завърши срещата с изключително изпълнение.

НА ЖИВО: Григор Димитров - Роберто Баутиста Агут
на живо

Григор Димитров - Роберто Баутиста Агут 7-6(5), 4-6, 6-2

Двамата имат по една победа в мачовете по между им

Българинът натисна веднага в първия сервис гейм на Баутиста Агут, но не можа да стигне до пробив. Това се случи в петия гейм, когато испанецът направи четири грешки. За съжаление, резултатът беше изравнен веднага, не без помощта на филето.

Разиграванията станаха дълги, като се решаваха от грешка на по-нетърпеливия. Повече точки за пробив в сета нямаше и закономерно се стигна до тайбрек.

В него Димитров поведе с 4-2 и 5-3, но Баутиста Агут изравни за 5-5. Последва ас и най-важното разиграване в мача. Хасковлията го спечели на два пъти, като на Роберто се наложи да сервира пет пъти. Успешно обжалване наложи повторение. При него топката на Роберто падна точно зад линията и сетът отиде в полза на българина след точно един час игра след 7-6(7-5).

Във втората част грешките на Григор зачестиха. Баутиста Агут започна да печели почти всички точки, при които двамата излизаха на мрежата. Българинът много пъти тръгваше напред и спираше, респектиран от противника.

Испанецът направи важния пробив за 4-3. Гришо му помогна, като допусна три последователни грешки, придружени с два сбъркани сервиса.

Снимка 316307

Източник: GettyImages

В следващия гейм хасковлията опита съпротива, удължи играта, но след това предаде сета. Баутиста Агут изравни частите с 6-4 за 44 минути.

Третият сет беше решен от два гейма. При 1-1 Григор Димитров сервираше и направи две двойни грешки. Това доведе до общо 14 разигравания, като в 2 от тях испанецът можеше да пробие. До този момент в мача хасковлията нямаше спасена брейк точка. Мощните сервиси го извадиха от ситуацията.

Снимка 316306

Източник: GettyImages

Пробивът, който реши мача, стана при следващите подавания на Баутиста Агут. Хасковлията успя на три пъти да обърне разиграванията. Особено впечатляващо беше първото, когато той на три пъти спаси много остри топки и завърши по правата. Това изнерви Роберто и той сбърка фатално.

В оставащите 4 игри имаше 26 разигравания. Испанецът се бори до последно, но грешките на Григор изчезнаха и търпението му беше възнаградено. Сетът и мачът бяха спечелени със страхотно разиграване и втори пробив за 6-2. Частта продължи 38 минути.

Точките в двубоя са 101-92, като разликата се получи в края. Григор направи 12 аса срещу 4 на Баутиста Агут. Двойните грешки са по 4. Статистиката е много изравнена и победата беше решена в няколко ключови разигравания.

Миналата година в Пекин започна възходът на Григор Димитров. Той достигна до финал. Това може да се случи и сега, но първо утре трябва да бъде победен Рафаел Надал или Джон Иснър.

Снимка 316305

Източник: GettyImages