Най-добрият български тенисист Григор Димитров даде пространно интервю пред телевизия BTV. В искрен и откровен разговор с Антон Хикимян Гришо сподели, че е истински щастлив, когато се прибира в България. Той сподели за амбициите, си треньорите си и други много интересни неща:

Григор Димитров зарадва десетки деца в Хасково

Григор Димитров зарадва десетки деца в Хасково

Най-добрият български тенисист се прибра в родния си град

"След тази година е по-лесно да погледна към това какво съм постигнал след края на сезона. Вече съм в Тура 10 години, което е впечатляващо. Все пак имах добри постижения до момента, но мисля, че мога повече. В последните години имах и лоши резултати. Този сезон се контузих в началото, не бе добре за мен, но това е спортът.

Когато си вътре в спорта, е много трудно да погледнеш нещата отвън. Затова доста често питам близките ми: "Какво мислиш за мен? Какво мислиш за това мое решение?. Искам да знам как ме виждат отвън.

Винаги съм казвал, че понякога, когато сядаш за почивка, можеш да мислиш за хиляди неща. Трябва да ги оставиш да минат през теб и да не им обръщаш внимание. Ако се поддадеш на тези мисли, е проблем. На корта се чувстваш най-самотен на света.

Снимка 451960

Източник: LAP.bg

Когато бях №78, изобщо не си мислих, че мога да завърша годината по този начин. В моя случай два турнира обърнаха годината. Да се надявам, че повече няма да има такива спадове.

Работата и дисциплината. Може би те двете са най-важни за мен. Когато бях №78, продължавах да тренирам усилено и да вярвам. Всеки мач ми се струваше като цяла вечност, което не е много приятно, но понякога получаваш попътен вятър".Позволява ли си бившият №3 да бъде отчаян?: "Да. Когато бях в болница, нямаше какво да направя. Дори най-позитивните хора имат моменти на криза. Тяхната сила е да намират позитивизъм в този негативизъм. Знаех, че не можех да използвам тялото си по искания начин, не можех да тренирам. Ядосвах се, бях ядосан на хората. Това може да се случи с един играч. Точно тогава трябва да си кажеш: "Стига толкова!". И започваш отначало.

Всеки изминал ден ставах по-близък със себе си. На корта си сам и трябва да разбираш себе си. Тази година научих повече неща извън корта, отколкото на него. Трябваше да правя неща, които нямаха общо с тениса.

Снимка 451789

Източник: EPA/БГНЕС

Беше много специално в Исландия. Беше много различно. За първи път решихме да направим такова приключение с родителите ми. Всяка една година искаме да направим почивка, с която да прекараме време заедно, тъй като програмата ми е много натоварена. Бях оставил телефона настрани и се фокусирахме върху времето си заедно. Когато ходихме да караме сноумобили, беше най-интересно.

Винаги е много специално време, когато сме заедно. Гледаме да си отделим по два-три дни само за нас. Може би това беше най-доброто време за нас, не трябваше да мисля за тенис.

Винаги сме комуникирали по различен начин в сравнение с това, когато съм на състезание. Много споделям с тях, а те се въздържат да дават съвети. Искам винаги да взема нещо от тях, защото са ми дали много. Може би повече ги наблюдавам, отколкото да искам съвети.

Снимка 450763

Източник: Twitter

Винаги съм бил себе си. Понякога може да съм по-сантиментален, по-емоционален, друг път - по-събран. Тези неща идват по време на мачове. В края на годината, когато си гледах мачовете на запис, си спомнях дори какво съм си мислил в съответните моменти на корта. Не искам да крия емоциите си. Искам да бъда себе си.

Федерер, Джокович и Надал са много различни един от друг. С тях често си говорим. С Новак често имаме срещи в Монако и комуникираме. Но е трудно да се изградят силни приятелства, защото никога не искаш да показваш емоциите си. Всеки от нас пази правилната дистанция".

Българските фенове преследват Григор по всяка точка на земното кълбо и той иска да знаят, че оценява всичко, което правят за него.

"Оценявам подкрепата на феновете. На който и турнир да отида, винаги има български знамена. Винаги съм играл за България. Когато вдигна поглед, винаги виждам българските фенове по трибуните.

Искам да помогна на останалите играчи (в новия турнир за ATP Cup, да поема тази отговорност. Винаги съм играл за България, правил съм всичко възможно да дам най-доброто от себе си за страната ни. Все пак е за първа година и е много специално всеки от нас да участва. Ще бъде интересно.

Снимка 450757

Източник: Twitter

Много е трудно да дадеш такъв съвет. Често съм си задавал въпроса какво бих казал на Григор преди 15 години. Нищо не бих му казал. Мечтите ми се сбъднаха. Чувствам се прекалено щастлив в тази ситуация, в която съм. Преди толкова години мислех повече за титли и това ме караше да играя. Сега виждам, че здравето, семейството, хората около теб са най-важните неща.

Гледах много тенис и още от малък повтарях на приятели, на майка ми и на баща ми, че искам да стана тенисист. В ранните ми години гледах Сампрас и Агаси - това са ми били първите мачове, които съм наблюдавал.

Въздухът е различен. Когато се прибера, винаги съм се чувствал по-специално. За жалост, програмата не ми позволява да се връщам по-често.

Искам да ги науча на работа и дисциплина. Това са най-важните неща, които аз съм научил. Също така, да бъдат себе си.

Моето пожелание винаги е много просто. Аз оценявам всяка една подкрепа. Един от вас съм. Благодаря ви. Продължавам по същия начин. Надявам се на още успехи през следващите години", завърши Григор Димитров.

Снимка 450579

Източник: GettyImages