Григор Димитров спечели първия си мач от "Ролан Гарос" 2018. Българският №1 се наложи над египтянина Мохамед Сафуат с 6-1, 6-4, 7-6(1) за 2 часа и 2 минути игра на централния корт "Филип Шатрие". Сафуат научи малко преди двубоя, че ще участва в основната схема след отказването на Виктор Троицки.

НА ЖИВО: Григор Димитров - Мохамед Сафуат 6-1, 6-4, 7-6(1)
на живо

Григор Димитров - Мохамед Сафуат: 6-1, 6-4, 7-6(1)

Българинът открива "Ролан Гарос" 2018

Египтянинът за първи път в кариерата си игра сред най-добрите в турнир от Големия шлем. Той беше загубил третия си квалификационен мач, но се възползва от многото откази на играчи, участвали в жребия. Той е седмият "лъки лузър", добавен в схемата. Организаторите е трябвало да положат сериозни усилия, за да го намерят и да се спази програмата за мачове на централния корт "Филип Шатрие".

Снимка 358894

Източник: GettyImages

В първите 30 минути на двубоя си пролича разликата в класите. Григор спечели 10 от 11 гейма, като почти не даваше шансове на своя съперник. В първия сет Сафуат взе само 8 точки, 3 от които от непредизвикани грешки на Димитров. Резултатът стана 6-1, 4-0 и българинът си помисли, че мачът е приключил.

В следващата партия египетският №1 успя да пласира точни сервиси и си взе подаването на нула. След това извика физиотерапевта, който да му помогне да се справи с пришка на ръката. Когато Мохамед се върна на корта, Григор вече имаше друг противник.

Сафуат започна да предизвика дълги разигравания и да форсира грешки, които са характерни за Григор. Малко като на шега египтянинът успя да пробие за 2-4 и да се закачи за мача. Възможно е, Димитров да е преценил, че тренировката ще бъде много кратка.

Снимка 358893

Източник: GettyImages

Оттук до края на срещата играта беше равностойна, като в определени моменти Сафуат диктуваше събитията на корта. Хасковлията трябваше да спасява точка за пробив при 4-3. В затварящия гейм Димитров беше безапелационен за 6-4. Точките във втората част бяха 33 на 29.

Третият сет беше напълно равностоен. Египетският майстор намери своя ритъм и забрави, че играе срещу един от най-силните тенисисти в света. Той атакуваше смело, докато Димитров чакаше съперникът му да се бие сам.

Двамата печелеха сравнително лесно подаванията си. В седмия гейм Григор достигна до точка за пробив, но тя беше спасена със сервис. При 4-4 българинът дръпна с 0-40, но Сафуат закова пет начални удара и се измъкна.

Снимка 358892

Източник: GettyImages

Така се стигна до тайбрек. В него се повтори картината от началото на мача. Димитров реши, че трябва да приключва и игра безгрешно. Египтянинът взе само първата точка. След това му беше показано как стоят нещата. Гришо се наложи със 7-1 точки и приключи двубоя.

Точките в мача са 101-70. Григор допусна само 1 пробив от 3 възможности. Той направи 4 брейка от 9 опита. Димитров загуби 20 точки когато сервира, а взе 35 на подаването на съперника си. Първите сервиси на българина имаха 88% ефективност, а вторите 59%. Асовете са 6 на 6, а двойните грешки 5 на 4.

Григор Димитров очаква съперника си за втория кръг от мача Николас Хари (Чили) - Джаред Доналдсън (САЩ). Със сигурност и двамата са много по-добри тенисисти от Мохамед Сафуат.

Снимка 358895

Източник: GettyImages