Наоми Осака победи Петра Квитова със 7-6(2), 5-7, 6-4 и спечели дамския Australian Open 2019. Титлата е втора за японката от турнир от "Големия шлем" след успеха ѝ на US Open през септември. Тя стана първата представителка на своята страна, оглавила ранглистата на WTA.

Мачът показа всички прелести на дамския силов тенис и държа в напрежение зрителите на "Род Лейвър Арена" в продължение на 2 часа и 28 минути. Бяха разиграни общо 228 точки. Наградата за победителката е 4 милиона и 100 хиляди австралийски долара.

Саманта Стосър и Джън Шуей спечелиха дамските двойки на Australian Open 2019

Саманта Стосър и Джън Шуей спечелиха дамските двойки на Australian Open 2019

Двете детронираха миналогодишните шампионки Тимеа Бабош и Кристина Младенович

Двубоят започна с бързи сервис геймове и за двете до 2-2. Тогава Квитова стигна до две точки за пробив, но Осака успя да удържи в първата дълга партия.

След това японката имаше една възможност за брейк, а чехкинята още три. За да се стигне до оспорвания 12-и гейм, в който Квитова отрази два сетбола.

В тайбрека Осака направи мини брейк за 2-0 със страхотен уинър ретур. Японката взе инициативата и смяната на полетата стана при 5-1 в нейна полза. Квитова се разколеба и загуби гейма и сета след 2-7. Първата част продължи 53 минути.

Снимка 402671

Източник: GettyImages

Първият пробив се получи след час игра. Квитова го реализира във втория гейм на втората част. Тя беше много агресивна и разколеба леко сервиса на Осака.

Чехкинята беше притисната в следващата партия. Разиграха се 14 точки и японката върна брейка при втората си възможност след грешка на Квитова.

Последваха много силни минути за Осака, която направи нов брейк за 4-2. Тя дръпна с 0-40 в деветия гейм и стигна до три мачбола. Квитова намери сервиса си и направи 5 поредни точки, оставили я в мача.

Японката се разклати и след само една точка на свой сервис даде пробив на чехкинята за 5-5. Осака стигна до нов шанс за брейк, но след това играта ѝ се разпадна и предаде подаването си на нула. След 1 час и 48 минути игра сетовете бяха изравнени и мачът започна от начало. Наоми се разплака, осъзнала какъв голям шанс е пропуснала.

Снимка 402676

Източник: GettyImages

Третата част започна с игрово предимство на чехкинята. Тя изпусна добри възможности да пречупи съперничката си. Осака постепенно се успокои и се върна в мача.

Наоми проби първа за 2-1 след като Плишкова направи двойна грешка. Японката затвърди брейка с мощни сервиси.

Квитова получи шанс да изравни за 3-3, но тогава нейната опонентка изпълни два неотразими сервиса и запази предимството си. Чехкинята отвърна със серия от асове, след като изоставаше с 0-40, спасявайки подаването си за 3-4.

Осака стигна до нови три мачбола, но този път на собствен сервис. Тя реализира втория със страхотно подаване и сложи край на зрелището след 2 часа и 28 минути.

Снимка 402677

Източник: GettyImages

Точките в мача са 116 на 112. Двете направиха по 33 уинъра. Осака сбърка 33 пъти, а Квитова - 39 пъти. Асовете са 9 на 5, а двойните грешки 4-4.