Българката Цветана Пиронкова започна с прекрасна победа своето участие на Ролан Гарос 2017. Тя победи намиращата се до днес в отлична форма Мона Бартел с 6-0, 6-4.

Германката имаше леко превъзходство в началото на втората част, но през останалото време беше надиграна тотално. Срещата продължи един час и единадесет минути.

НА ЖИВО: Цветанa Пиронкова - Мона Бартел 6-0, 6-4
на живо

Цветанa Пиронкова - Мона Бартел 6-0, 6-4

Българката излиза в най-важния си мач за годината

Мона Бартел беше фаворизирана от медиите и букмейкърите. Коефициентите бяха 1.14 към 5.50 в нейна полза. Това може би ѝ изигра лоша шега, защото се сблъска с много по-добра тенисистка от нея.

Цвети започна напористо и проби в първия гейм. Тя бързо затвърди предимството си. Третата игра се оказа много важна. Геймът беше много дълъг с променливо надмощие на двете. На края защитата на българката ѝ донесе превес и тя поведе с 3-0.

До края на сета Пиронкова беше почти безгрешна, а германката се опитваше да е агресивна и бъркаше. Частта завърши при резултат 6-0 за 28 минути.

И както често се случва в дамските мачове, в началото на втората част настъпи пълен обрат. Бартел взе подаването си. Българката също беше на прага да стори същото. Тогава Цвети направи двойна грешка и върна германката в мача. Тя сбърка следващите две разигравания и беше пробита.

Снимка 296600

Източник: GettyImages

Бартел заигра много уверено. Атаките ѝ се получаваха, докато българката показа нерви и направи серия от грешки. Мона поведе с 4-1 и беше на прага на втори пробив в сета. Тя дори си помисли, че го е сторила, но се оказа, че точката е за Цвети.

Тук мачът практически приключи. Българката спаси подаването си и взе следващите четири гейма. Германката не можеше да отиграе правилно една топка и търсеше проблемите в съдията. В края Бартел се отчая тотално.

Точките в мача са 65-48. Българката спечели 29 точки, когато Бартел сервираше и загуби 21 на свое подаване. Тя проби 5 пъти от 8 възможности. Германката успя да вземе сервиса на българката само веднъж от 6 опита. Разликата се получи при първия сервис на Цвети. Тя имаше успеваемост от 78% срещу 53% на Мона.

Снимка 296612

Източник: GettyImages

Цветана Пиронкова има да защитава четвъртфинал от миналата година. Този сезон тя играе слабо, но днешната ѝ победа носи надежда, че нещата се подобряват. Тя ще има много трудна съперничка във втория кръг. Българката ще играе с украинката Елина Свитолина, която спечели четири турнира през година. Свитолина победи по същото време състезаващата се за Казахстан рускиня Ярослава Шведова с 6-4, 6-3.

Снимка 296599

Източник: GettyImages