С 300 папки и 1000 химикалки промотираме родните дестинации ЕДЕН (European Destinations of ExcelleNce - отлични туристически дестинации). Освен тях ще бъдат изработени 13 600 имидж брошури в 3 езикови версии, 6000 броя карти на ЕДЕН дестинациите в България, 3 броя банери в 2 езикови версии и 1000 флаери също на 2 езика.

Това стана ясно на пресконференция на Министерството на икономиката, на която бе представена комуникационната кампания за популяризиране на ЕДЕН дестинациите в страната ни. Това е част от визуализацията на проекта, обясни заместник-икономическият министър Иво Маринов.

Тези материали ще бъдат разпространявани на турстичреските борси, както и на Балканската среща на ЕДЕН дестинациите.

Комуникационната кампания за полурязиране на ЕДЕН дестинациите е на стойност близо 64 285 евро и се финансира 75% от ЕК и 25% от националния бюджет. Проектът е с продължителност 10 месеца.

През периода 2007-2009 България е участвала в инициативата ЕДЕН с 3 проекта "Водата - извор на живот и благоденствие", "952: Природата ви приветства!" и "Тракийският дух". ЕДЕН дестинациите в България са обхванали 14 общини, природни паркове, културни и исторически институции и др.

Според заместник-министър Иво Маринов популяризирането на ЕДЕН дестинациите ще обогати представянето на страната ни като добро място за алтернативен туризъм. Спроед него това ще помогне за преодоляването на териториалната и сезонна концентрация на туристическите посещения в страната.

Предвижда се ЕДЕН дестинациите у нас да бъдат включени в националния туристически портал www.bulgariatravel.org. Очакваният ефект е обектите да станат по-разпознаваеми, подчерта Иво Маринов. Очакваме и увеличаване с 10% на туристите в съответните дестинации, допълни той.

В периода 2007/2008 в националния конкурс за отлична туристическа дестинация победител е община Белоградчик с фолклорните празници "От Тимок до Искър - по стъпките на траките".

През 2008/2009 победител е Народно читалище "Георги Тодоров" в Белица с "Природният феномен в Национален парк Рила".

През 2009/2010 победител е Област Силистра със "Седем състояния на водата: дух, здраве, вяра, история, красота, традиция и дух".