3,3 процента спад на туризма и около 25 на сто по-малко туристи от Украйна и Русия през летния сезон отчете министърът на туризма Николина Ангелкова пред Дарик радио.

Очакванията за зимата са за ръст над 5%. Ангелкова обясни, че от май тази година били предприети мерки и вече се работело за летния сезон догодина. Част от тези мерки са свързани с разговори с туроператорите, които да водят туристи у нас. Министърът обясни, че се обсъжда облекчаване на визовия режим за руски туристи, а очакванията са за 30% повече догодина. Летният туризъм е по-изгоден за страната ни от гледна точка на приходи и посещаемост. Той формирал 70 на сто от туризма. Делът на зимния туризъм е около 20 на сто, а останалите 10 процента се поделят от другите видове туризъм.

"Лятото беше трудно, но не беше толкова трагично и черно, каквито прогнози се чертаха в началото на годината. Ние се оказахме прави по отношение на спада, който очаквахме от Русия и Украйна - той е около 25 на сто. И всъщност бидейки Русия основен за нас пазар за летен туризъм и имайки предвид непредприетите своевременно мерки през 2014 г. за това лято, ние регистрирахме спад от 3.3 на сто", каза Ангелкова.

За предстоящата зима прогнозите са оптимистични на база на ранните записвания, като очакванията са за ръст от 5-7 на сто на туристите спрямо миналата зима. По отношение на руския пазар засега записванията са като преди година, но има очаквания те да се завишат не само за зимата, а и за лятото, каза Ангелкова. Вече са предприети конкретни мерки по отношение на руския пазар, който е основен целеви пазар за страната ни. Следващата седмица Ангелкова ще се срещне в Москва с руския си колега. 

Водещи руски туроператори са били на посещение у нас в рамките на седем дни, за да видят какви условия предлага България. "Още тогава те заявиха, че очакват 30 на сто увеличение за следващото лято от руски туристи, каквито са и моите реалистични очаквания, независимо от факта, че веднага след това председателят на Уралската туристическа организация съобщи, че България има капацитет да посрещне милион и половина повече туристи. А дали ние можем да се възползваме от капацитета, който те виждат, зависи изцяло от нас", каза Ангелкова.