Туристическият бизнес не очаква проблеми с кадрите през този сезон. Особено в пика му през юли и август се очаква около 320 хиляди българи да намерят работа по морските ни курорти и туристическите обекти.

Не се очертава недостиг и на спасители по Черноморието това лято, сочи наблюдението на Института за анализи и оценки в туризма.

Големите международни курорти разчитат на 95% на кадри от вътрешността на страната, а в обектите в малките населени места външните хора са до 5%, заяви Румен Драганов, директор на института, цитиран от БиТиВи.

Освен това големите комплекси, както и 3-5-звездните хотели, поддържат целогодишна заетост на най-важните кадри от персонала си. Забелязва се и тенденцията бизнесът да поддържа банка с кадри, които да са целогодишно наети с оглед да са на разположението през лятото.

По-малките хотели в периферията на Черноморието по-късно ще завършат с набирането на кадри, защото кандидатите по-късно се информират за свободните позиции. И там ще се разчита на работна ръка от вътрешността на страната.

Председателят на синдиката на туризма в България към КНСБ Татяна Джилянова коментира за БТА, че заплащането на трудовото възнаграждение в туризма трябва да излезе на светло, защото се обявяват заплати в стойности минимално 650 лева, а НСИ обявяват средна заплата за туризма от 520 лева.