У нас 40% от хотелите няма да приемат туристи през това лято и ще останат затворени, съобщи БНР. През миналия месец заетостта на легловата база е била между 3 и 5 на сто, през юни ще достигне до 25%, а от юли се очаква 60% заетост на леглата в хотелите, съобщи Румен Драганов от Конфедерацията на българския туристически бизнес.

От организацията настояват напълно да отпаднат всички ограничения за влизане на туристи от страните от Европейския съюз, Великобритания, Русия и Израел, както и да отпаднат PCR-тестовете при пристигането на туристи от съседните балкански страни.

Едва 13% от хотелите са били заети през април 2021 г.

Едва 13% от хотелите са били заети през април 2021 г.

Приходите от нощувки през април 2021 г. достигат 21.9 млн. лв.

Полина Карастоянова добави, че конфедерацията предлага да се окаже и подкрепа за българските авиокомпании.

"Подкрепа на българските авиокомпании, за да могат веднага да поемат потенциалния интерес, който съобщението, че отпадат ограниченията, ще произведе. И в допълнение - карантинните хотели: във всеки основен ключов туристически комплекс да бъде определен хотел за тази цел и разходите за неговата издръжка за сезона да бъдат поети от държавата. Сезонът, ако тези две условия не бъдат изпълнени, има всички шансове да бъде провален от наша страна." - посочи Полина Карастоянова.

Ресторантьорите искат да работят на 100%, хотелите - без ограничения за повечето чужди туристи

Ресторантьорите искат да работят на 100%, хотелите - без ограничения за повечето чужди туристи

Може да поискат да работят на 60-70% от септември

Според нея, държавните почивни станции могат да играят ролята на карантинни хотели.

Сред останалите предложения от организацията са продължаване на програмата "60 на 40" до края на годината, създаването на възможността ваучерите за храна да бъдат използвани и за туристически пътувания.

Конфедерацията на туристическия бизнес настояваща още за учредяване на фонд за привличане и домакинство на международни конференции и конгреси на територията на България.