Ресторантьорския бранш ще поиска да отпадне, поне временно - за летните месеци юли и август, ограничението да работят само на 50% от капацитета си. Това обяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Днес той и колегите му от другите туристически асоциации, обединени в новосформираната Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ) дадоха пресконференция, на която обявиха редица искания и предложения, насочени към възстановяването на бранша.

Ресторантьорите изчакват да бъде публикувана заповедта, която трябва да облекчи режима за носене на маски на закрито, която анонсираха от здравното министерство, като още в понеделник ще внесат искането си да заработят на пълен капацитет през летните месеци, уточни Алибегов. "При благоприятна тенденция може да се поиска качване на ограничението на 60-70% от септември".

"Заведенията изглеждат пълни, но все още работим на 50%, просто премахнахме маси. За заведенията в големите градове също така бе много важно присъствието на чужденци, оборотът от които все още няма какво да замести. Така че все още не сме достигнали нивата от 2019 г.", каза още Алибегов.

По думите му вече се усеща възстановяване и доверие от страна на клиентите, но при все това е наложително мерките на държавата по отношение на сектора да продължат.

Заведенията отново са недоволни, искат спешна среща с министъра

Заведенията отново са недоволни, искат спешна среща с министъра

Разочаровани са от спирането на подкрепата чрез оборотен капитал

Исканията на хотелиерите

Отпадането на всички ограничения за влизане в България на туристи от ЕС, Великобритания, Русия и Израел. Това е сред основните искания на туристическия бранш. В тези страни ваксинационният процес е напреднал изключително много и техните граждани не представляват опасност от здравна гледна точка, аргументират се хотелиерите.

Сред другите им искания са продължаване на програмата 60/40, подпомагане на българските авиокомпании, превозващи чуждестранни туристи, даването на възможността ваучерите за храна да бъдат ползвани за почивка и др.

"Предлагаме незабавно ваучерите за храна да бъдат разширени, като да могат да се ползват и за почивка. Това може да стане само с добавянето на една дума (от "храна" в "храна и почивка" - бел. ред.) в Наредба №7 на Министерството на финансите и на МРРБ, за което не се изисква никаква законова промяна", заяви председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. По думите му това би стимулирало силно българските туристи да посещават родните курорти.

Друг фактор, който ще допринесе за посещаемостта на родното Черноморие в условията на все още продължаваща пандемия, са и рестриктивните мерки, наложени от Гърция.

Очакванията на бранша са през 2021 г. пътуванията на чужди граждани в България, да надхвърлят 7,5 милиона. Над 19 милиона ще са пътуванията на българи в рамките на страната, което е увеличение в пъти над нивата от миналата година, посочи още Драганов.

От бранша изразиха още подкрепа за ваксинационната кампания, подчертавайки, че имено ваксината е спасението от нова вълна на вируса, респективно ново затваряне. Следва да има много по силна кампания за промотиране на имунизацията, посочиха още браншовиците.

Държавата да спаси летния сезон с безплатни чадъри за почиващите, искат хотелиери

Държавата да спаси летния сезон с безплатни чадъри за почиващите, искат хотелиери

Туризмът продължава да не бъде приоритет, недоволни от БХРА