От понеделник или вторник другата седмица маските за персонала в малките магазини, малките заведения и фризьорските салони падат, ако хората са имунизирани срещу COVID-19. Новината съобщи заместник-минисърът на здравеопазването Александър Златанов на брифинг пред ресорното министерство.

Маските обаче остават задължителни за клиентите.

Там, където няма дистанция от 1.5 метра, маските остават.

Златанов отчете, че последните данни, които са за развитието на пандемията, сочат, че заболеваемостта е 43 на 100 000. Другото, което е хубаво, че сме на 23 място по заболеваемост в ЕС от 30 страни. На базата на това и настъпващите горещини МЗ предприема мерки по отношение режима със задължителното носене на маски в някои закрити пространство като зали за спорт, фитнес, фризьорски салони, малки търговски обекти и всичките са имунизирани срещу COVID-19.

В малките заведения и хотелите маските също отпадат за персонала, само ако ваксинирани. МЗ прибягва до тези мерки, като стъпва на изследванията, че хората не преболедуват или боледуват много леко и вероятността да предават вируса е много малка.

Имунизацията ще се доказва по нормалния начин - с ваксинационните сертификати. Според него не е проблем сертификатът да бъде носен, когато посещаваме фризьорски салон или фитнес, защото "това е една хартийка". Хората, които нямат сертификат, ще бъдат с маски.

100 000 българи, преболедували COVID-19 - нито с право на сертификат, нито на ваксина

100 000 българи, преболедували COVID-19 - нито с право на сертификат, нито на ваксина

Омбудсманът сезира здравния министър и ЕК за проблема

Ваксинационните сертификати важат за всички места, като предстои да бъде описано в заповедта на здравния министър какви ограничения ще има за хората без сертификати.

"Стъпката е внимателна, премислена и първата с цел да бъдем много внимателни по отношение на рисковете, което това действие може да доведе. Те са минимални, но смятам, че трябва да нормализираме нещата и да стимулираме процеса на имунизация", категоричен бе Златанов.

Маските остават в рисковите зони - големите търговски обекти, административни сгради и където не може да се контролират хората с поставени ваксини. Запазва се разстоянието от 1.5 метра в концертните зали, кина, театри и стадиони, като капацитет остава 50%. Контролът за сертификатите ще бъде контролиран от Регионалната здравна инспекция и органите на МВР. Около 30-40 здравни инспектори се занимават с контрола.

В градския транспорт маските остават, като маските на открито, когато няма дистанция от 1.5 метра също няма да се премахват. "Както казах, животът е много шарен и едва ли могат да отговоря на всеки конкретен случай", посочи Златанов.

МЗ утвърди европейски цифров COVID-сертификат за преболедували

МЗ утвърди европейски цифров COVID-сертификат за преболедували

Валиден от 15-ия до 180-ия ден след положителен PCR...

Министерството на здравеопазването ще търси предимства за хората, на които са поставени ваксини. Спазването на едни правила зависи от хората и заместник-министърът разчита на съвестта на хората да спазват мерките.

Постоянно се опитваме да стимулираме хората, не сме направили стимул все още и не знам дали има ефект, посочи Златанов. Ние търсим всякакви варианти с общините, по сектори, с възрастните хора, прави се информационна кампания, защото се убедихме, че не е толкова важно да има някаква кампания, която не носи информация, а когато ги информираме по-добре, има тенденция все повече хора да бъдат имунизирани, изтъкна Златанов.

Не се предвиждат материални стимули за ваксинация срещу COVID-19. Освен това ще се обсъждат дали антигенните тестове да бъдат валидни и на база на тях да се издава ваксинационен сертификат. Издават се сертификати, хората ползват образците, изтеглят си ги и ги валидизират, отчете Златанов.