Омбудсманът Диана Ковачева настоя служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров да постави на европейско ниво проблема на над 100 000 българи, преболедували коронавируса, но които не могат да получат Цифрови COVID сертификати на ЕС.

Причината е, че при тях инфекцията е била установена с положителен бърз антигенен тест и въпреки че са били регистрирани в РЗИ и карантинирани, нямат право на евросертификат. Според изискванията на новия регламент такъв се издава само ако болестта е установена с положителен PCR.

Ковачева е категорична, че непризнаването на резултатите от бързите антигенни тестове като основание за издаване на цифров COVID сертификат за преболедуване създава предпоставки за неравнопоставеност, нарушава граждански права и е несправедливо.

Общественият защитник обръща внимание и на факта, че сериозно се нарушават правата и на други десетки хиляди граждани, при които болестта е протекла безсимптомно, но е доказана с антитела и имат изграден имунитет срещу заразата. Те обаче също не попадат в приетите условия за издаването на сертификат, нито могат да бъдат ваксинирани, тъй като лекуващите им лекари посочват наличието на висок титър на антитела срещу SARS-CoV-2 като противопоказание за поставяне на ваксина.

МЗ утвърди европейски цифров COVID-сертификат за преболедували

МЗ утвърди европейски цифров COVID-сертификат за преболедували

Валиден от 15-ия до 180-ия ден след положителен PCR...

По тази причина омбудсманът поиска от здравния министър отново да повдигне темата на срещата на министрите на здравеопазването на страните от ЕС на 14 и 15 юни в Люксембург, когато ще се проведе заседание на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси. Според нея моментът е подходящ, въпреки че възможността за признаване на преболедуван COVID-19 с бърз антигенен тест засега не получава достатъчна подкрепа в рамките на преговорите по акта между ЕП и Съвета.

Доц. Ковачева е изпратила и писма до европейския омбудсман Емили О'Райли, до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и двамата еврокомисари - по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду и по правосъдието Дидие Рейндерс, в които подробно ги информира за проблема, като посочва, че сертификат за преболедуване би трябвало да се издава и при наличие на положителен бърз тест за антигени за COVID-19, и при положителен резултат от изследване за антитела срещу SARS-CoV-2.

Тя настоява поставените проблеми да бъдат разгледани и очаква да бъдат обсъдени всички възможности и намерено решение, с което да се гарантират правата на гражданите.

Издават зелени сертификати за преболедували COVID-19

Издават зелени сертификати за преболедували COVID-19

Документите за негативен тест ще са достъпни за гражданите през втората половина на юни