Броят на заведенията, пицариите, кафенетата или просто „капанчетата", разположени по ивицата на бургаския плаж и около нея вече достигна 46 броя. Това показа проверка на news.bg.

Голяма част от кръчмите са разположени направо върху пясъчната ивица и заемат големи площи от нея. 2-3 от заведенията достигат дори на 3-4 метра от водата. Голяма част пък са разположени в зелените тревни зони край плажа.

По регламент и закон търговските площи и заведенията би трябвало да заемат 1% от пясъчната ивица. Със сигурност обаче, ако се направят точни замервания, процентът ще бъде многократно по-висок.

Въпреки големия интерес и атрактивните места обаче тази година наемите за експлоатация на кръчмите край брега паднаха, докато през миналата година едно заведение с РЗП (разгърната застроена площ) 600-700 кв. м. струваше 60 хил. лв. на сезон, сега сумата варира от 40 до 45 хил. лв.

Собствениците подбиват цените, за да се презастраховат и да привлекат отново наематели. Заради икономическата криза тази година желаещите да експлоатират кръчми край морето са по-предпазливи и се пазарят до последно за цените.

Самите цени в заведенията пък не са мръднали от миналата година и поддържат равнищата от лятото на 2008 г.