60% увеличение на българските туристи в Белград за петте месеца на тази година отбелязва Туристическата организация на сръбската столица, съобщава БНР. Туристическият бизнес и организации от двете страни търсят възможности за разширяване на сътрудничеството. Причината за това е засиленият интерес на българските граждани към западната ни съседка.

По време на двустранни срещи между хотелиери и туроператори късно снощи са постигнати конкретни договорености, които ще разширят възможностите за пътувания.

Между 10 и 20 % годишно е скокът на броя на нашенските туристи към Сърбия в последните години. Напоследък се засилва интересът и към вътрешността на страната. Разрешеното тютюнопушене навсякъде в заведенията на западната ни съседка накарало много българи да изберат различни оферти за новогодишните празници, а откритите нови възможности изострили любопитството на сънародниците ни.

В последните дни контактите между бизнеса от двете държави създават нов стимул за туристическия продукт, който ще се продава, каза Байко Байков, директор на един от популярните български туроператори. По думите му културните богатства на Сърбия са доста близки до манталитета на българина. Нашенците се чувстват добре в западната ни съседка, защото липсва езикова или каквато и да е културна бариера. Освен това сръбските домакини са изключително гостоприемни, посочи Байков.

Туроператорите предлагат 3 типа пакети - свързани с културните забележителности, с празниците и с минералните извори в Сърбия.

След 15-годишно прекъсване от началото на този сезон е възстановена самолетна линия между Белград и София. Полети вече има и до Варна. Офертите, които предлагат туроператорите, са на цени между 90 и 120 евро, посочи Байко Байков, който прогнозира в бъдеще потокът към Сърбия да се запази.

През миналата година повече от 21 500 българи са пътували до сръбската столица, като се отбелязва 28% ръст на посещенията и 20% на нощувките, каза от своя страна Миодраг Попович, генерален мениджър на Туристическата организация на Белград. По думите му интересът е взаимен и това се доказва от големия брой хотели от Белград, които са изявили желание да се представят в България.