7% ръст на туристите очаква министърът на туризма Николина Ангелкова, съгласно предварителните записвания. 6,5 млн. чуждестранни туристи са посетили Черноморието ни за периода май-октомври 2016 г., заяви пред News.bg ресорният министър.

Ангелкова участва в Четвъртия конгрес на Националния борд по туризъм, организиран съвместно с Хотелския инвестиционен форум. Форумът цели да се обсъдят проблеми и предложения за устойчиво развитие на сектора. Акцент са промените в Закона за туризма, които според Ангелкова са изключително важни. По думите ѝ те отразяват приоритетите на правителството, един от които намаляването на административната тежест.

Промените са свързани с прецизиране на туристическите дейности на обектите, въвеждането на специален статут за националните курорти и органите, които могат да извършват определени действия там. Предвиждат се промени и за намаляване на административната тежест.

Законопроектът в момента е на сайта на Министерството на туризма и на официалния портал на правителството и върви обществено обсъждане. Ангелкова каза, че всеки гражданин, който се интересува от темата, може да направи предложения.

Министърът на туризма планира до края на годината да законопроектът да бъде представен пред Народното събрание. След това зависи от депутатите кога промените ще станат факт, но очакванията са това да се случи за следващия летен сезон.