Министърът на туризма Николина Ангелкова е проверила 5-звезден апартаментен хотел СПА Емералд резорт в село Равда, съобщиха от министерството на туризма и от БАБХ. Проверката била по сигнал на туристи с представители на Българската агенция по безопасност на храните.

Едно от нарушенията било, че не работи алармената система. Оборудването в някои стаи не отговаряло на 5-звезден хотел. Ще бъде наложена и глоба в размер от 1000 до 3000 лева в зависимост от тежестта на нарушението.

Плажове без достъп за автомобили няма да се отдават на концесия

Плажове без достъп за автомобили няма да се отдават на концесия

Създават се зони за свободно къмпингуване

Това е част от проверката как се стопанисват плажовете, местата за настаняване и хранене и как се спазват изискванията по Закона за туризма и Наредбата за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване.

Ако несъответствията не бъдат отстранени в 30-дневен срок, ще изискаме намаляване на категорията на хотела, каза Ангелкова. По отношение на сигнала, който беше свързан с хигиената в апартаментния комплекс, специалистите от Българската агенция по безопасност на храните установиха, че няма нарушения, каза тя.

Министърът на туризма Николина Ангелкова предупреди, че започват проверки за нерегламентирана туристическа дейност. Инспекциите са в подкрепа на бизнеса, който работи по високи стандарти, съобщиха от Министерството на туризма.

Ангелкова проведе първата си изнесена приемна за летен сезон 2019 г. в Слънчев бряг. Тя смята да направи постоянна инициативата за изнесени приемни.

Тя даде пример, че бизнесмени, занимаващи се от години с туроператорска и турагентска дейност, които организират екскурзии като допълнителен пакет към лятната почивка, са изразили притеснение от тенденция да се предлагат екскурзии от хора, които нямат необходимите лицензи, не са вписани в официалните регистри и нямат квалификация за екскурзоводи.

Ще бъдат проверени местата, за които има сигнали, че се извършва нерегламентирана туристическа дейност, каза Ангелкова. Според нея това вреди на имиджа и на качеството на туристическия продукт и затруднява легитимния бизнес.

Трагедията на България била, че Ангелкова не разбира нищо от туризъм

Трагедията на България била, че Ангелкова не разбира нищо от туризъм

Това обяви Румен Драганов

"Туризмът е не само удоволствие, той е отговорен бизнес, създаващ работни места и по-добро качество на живота. Всички са длъжни да спазват законите на страната. Ще предприемем контролни проверки съвместно с КЗП, за да можем да сме на място непрекъснато", каза министърът на туризма.

Ангелкова е сезирана и за нерегламентирано предлагане на транспортни услуги за превоз на туристи. За тази проверка предстои среща с транспортния министър Росен Желязков и с представители на транспортното министерство, както и с общинските органи за контрол в областта на транспорта.

От думите й стана ясно, че предстоят промени в Закона за туризма в частта за националните курорти. Обсъдените проблеми ще бъдат подробно разписани в наредбата, която ще се изготви, след като законът бъде приет. Наредбата ще регламентира дейностите, свързани с инфраструктурата, зелените площи, паркингите, достъпа.

Запитана за спазването на трудовия кодекс, Ангелкова каза, че ако има конкретни оплаквания към конкретен работодател, работниците трябва да сезират Инспекцията по труда и институциите. "Ако сигналът е до нашата администрация, веднага ще изпратим преписката по компетентност и ще инициираме проверки", закани се Ангелкова.

Относно изнесените приемни по морето през лятото тя обеща: "Ще бъдем безкомпромисни в изискването да се спазват законите на страната от всички ангажирани с туристическа дейност, за да гарантираме сигурността и правата на българските и чуждестранните туристи".