2015 г. беше много трудна в туризма, особено през летния сезон, който формира основната част от туристопотока в нашата страна. Тази равносметка направи в интервю за БНР министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя обясни, че това се е дължало главно на ситуацията с Русия, която е основен целеви пазар за лятото, както и на непредприетите своевременно мерки в туризма от временното правителство през лятото на 2014-а. Министърката подчерта, че за успешния летен сезон работата трябва да започва от предходната година.

Все пак тя Ангелкова открои, че постигнатото в туризма през 2015 г. не е било малко. Годината е преминала под знака на изграждане на Министерството на туризма, както и с усилена работа по превръщането на България в привлекателна целогодишна туристическа дестинация.

Още през май 2015 г. са проведени срещу с водещи туроператори като „Томас Кук”, TUI и други, които оперират на родния пазар, за да се подготви сезон 2016. За предстоящото лято било договорено 35 % увеличение на полетите за Варна и Бургас от TUI, както и увеличаване на туристите от различни целеви пазари – с TUI-Германия от 80 000 през миналото лято на 130 000 за това лято, както и 40 % ръст на туристите от Полша.

Николина Ангелкова анонсира, че вчера е излязло съобщение от TUI-Австрия, че България ще бъде тяхна основна предпочитана дестинация, предвид изгодните туристически оферти и предлагани условия. За пръв път следващото лято ще има директни чартъри до Бургас от Франция, доволна е Ангелкова. Според нея това означава, че френските туристи, които сме били загубили задълго, отново се връщат на нашето море.

Водели се и активни преговори с Русия. До края на месеца предстояло посещение на председателя на Федералната агенция по туризъм на Русия Олег Сафонов у нас. Запитана дали се очакват визови облекчения за руските туристи, Николина Ангелкова обясни, че са стартирани стъпки за разширяване на обхвата на групите с право на безплатни визи за туристи от Русия, Украйна, Молдова и Беларус. Предложението от наша страна е такива визи да получават деца до 16 години, пенсионери, както и да бъде разширен кръгът от групи хора, които посещават България за определени събития.

Ангелкова обяви още, че през март предстои страната ни да участва в едно от най-големите изложения в Берлин – ITB. Страната ни задължително щяла да се включи и в московските изложения „Интурмаркет” – за регионите, и МИТТ – за професионалистите в отрасъла, в Украйна, в Лондон, в най-голямото изложение в Испания – FITUR, в EMITT в Истанбул, Турция и други. Николина Ангелкова е категорична, че са покрити всички европейски пазари, така че туристическият поток да бъде увеличен. Нямало да бъдат забравени и перспективни пазари като Китай, Япония, Индия, САЩ и Близкия изток.