Министерството на туризма поема концесиите на плажовете, съобщават от ведомството. Оглавяваното от Николина Ангелкова министерство е публикувало за обществено обсъждане проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

От ведомството поясняват, че законопроектът е изготвен като първи етап на предстоящата реформа в сферата на концесионирането на морските плажове и предстоящото прехвърляне на тяхното управление от министъра на регионалното развитие и благоустройството към министъра на туризма.

В срок до 30 дни от влизането на закона в сила всички сключени договори за концесия и наем на морските плажове, приложенията, както и допълненията към тях да бъдат предоставени на Министерството на туризма.

Информацията била нужна, за да се подготви и реализира вторият етап на реформата, а именно - промяна в методологията за отдаване на концесия и наем на Черноморските плажове, която се планира да бъде готова до края на февруари 2016 година.

Целта на реформата е да се постигне подобряване на услугите, които се предоставят на плажовете. От своя страна това ще спомогне за по-доброто позициониране на страната ни на международния туристически пазар.

От съобщението до медиите става ясно още, че в подготвения законопроект се отстраняват някои несъвършенства и се детайлизират предвидените глоби.

За да бъде гарантирано безпроблемното протичане на сезон Лято'2016 се предвижда всички договори, които изтичат на 31 март същата година, автоматично да бъдат удължени за една година. Това обаче ще става при ако концесионерът или наемателят са съгласни.

Предвижда се още отговарящите за тази дейност служители от министерството на Лиляна Павлова да преминат към това на Николина Ангелкова. Предвидено и изменение в Закона за туризма. То е във връзка с новите правомощия на министъра на туризма.