Министърът на туризма Николина Ангелкова инспектира плажа на "Слънчев бряг-север" и провери дали са премахнати незаконните преместваеми обекти. Длъжни сме да установим съборени ли са всички 190 обекта, които надхвърлят одобрената схема.

При инспекцията обаче е установено наличие на частни имоти почти на територията на плажа. "Това са т. нар. "джобове". В тях са монтирани преместваеми обекти, които имат разрешителни, и затова няма как да бъдат съборени, отбеляза министър Ангелкова.

Тя е категорична, че през летния сезон щендерите на територията на АД-то ще бъдат забранени и цялата стока ще трябва да е в павилиони. "Ще направим така, че да се разхождаме спокойно по алеите в курорта, а не да се блъскаме с щендери и стока", увери министър Ангелкова.

Трябва да има пълна промяна в облика на "Слънчев бряг", отсече тя. Затова контролът върху търговските обекти ще бъде изключително засилен. Предстои да се подпише и споразумение с МВР, което ще оказва съдействие за осъществяването на тези мерки, допълни тя.

Алеите и тротоарите на "Слънчев бряг" свободни за туристи

Алеите и тротоарите на "Слънчев бряг" свободни за туристи

Еднакви павилиони в синьо и бяло

Министърът на туризма цитира социологическо проучване, според което 55% от анкетираните одобряват павилионите да са с единна визия, а над 62% от запитаните искат да има заведения и обекти край плажа, но при спазване на реда и нормативите.

Ще дадем възможност да няма павилиони на главната алея и до хотел "Кубан" при спазване на закона, отстоянията и наредбата на община Несебър. На крайбрежната алея също няма да има павилиони от страна на територията на АД-то, а тези на стопанина на плажа ще бъдат според изискванията на ЗУЧК и задължително на такива разстояния, че да не се закрива морето, стана ясно от думите на министъра.

Тя е категорична, че новата схема ще бъде одобрена само ако отговаря на нормативните изисквания и ако се вижда морето, а не да се влиза в тунел от магазини.

Премахнаха още 50 незаконни магазина на плаж "Слънчев бряг-север"

Премахнаха още 50 незаконни магазина на плаж "Слънчев бряг-север"

Те не са разрушени в началото на лятото заради започналия туристически сезон

Министър Ангелкова съобщи, че до момента наемателят на плаж "Слънчев бряг-север" съвестно спазва ангажиментите си. Вече са съборени над 190 незаконни обекта. Предстои тези, които са законни, но надвишават квадратурата, също да бъдат съборени в тази им част, където това позволява, или изцяло да бъдат премахнати.

"Като министър прекратих концесията на плажа "Слънчев бряг-север", защото имаше над 8000 кв. метра обекти, които надхвърляха одобрената от мен схема", припомни Ангелкова.

На въпрос от журналисти за искането на някои браншови организации напълно да се премахнат преместваемите обекти, тя напомни, че някои хотелиери - представители на тези организации, имат хотели на крайбрежната алея и павилиони в частни имоти в курорта. Нека гледаме и мерим с един аршин, за да се подобри визията на "Слънчев бряг", призова министърът.