По разпореждане на Николина Ангелкова, министерство на туризма сезира прокуратурата за ограничаване на достъпа към плажовете на Русалка с платена бариера. За ситуацията се получиха сигнали в публичното пространство, обяснява министерството.

Компетентните органи трябва да проверят дали са правомерни загражданията и кой ги е поставил с цел да ограничи достъпа към ивицата.

Плажовете са изключителна държавна собственост и по закон достъпът до тях не може да бъде ограничаван. Общините са длъжни да осигурят свободен и безплатен пешеходен достъп на гражданите до плажа.

Каварна очаква държавна намеса в казуса с бариера и 8 лв. такса до плаж "Русалка"

Каварна очаква държавна намеса в казуса с бариера и 8 лв. такса до плаж "Русалка"

"Ангелкова и без друго има активност през последните дни заради цената на шезлонгите и провала на сезона на някои места ... да отиде до бариерата и да се вземе в ръце"

По този повод Министерството на туризма изпраща писмо до кмета на община Каварна Нина Ставрева: "В съответствие с правомощията Ви по чл. 44, ал. 1, т. 8 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, е необходимо да организирате изпълнението на изискванията на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие за осигуряване на свободен и безплатен достъп до морски плажове "Русалка - малък плаж", "Русалка - голям плаж", "Русалка - Хелинга", "Русалка - Каяк", "Русалка - централен", "Русалка - Бейби плаж", община Каварна, област Добрич, като за резултатите да уведомите Министерство на туризма".

По повод на постъпвали жалби от граждани, Министерството на туризма и преди е извършвало проверки и е изпращало писма до кмета на община Каварна Нина Ставрева, на чиято територия се намират плажовете, както и до областния управител на Добрич Красимир Кирилов, с които ги информира за оплакванията на граждани и се изисква предприемане на действия по компетентност.

Плажовете на Русалка са неохраняеми. Според Закона за устройството на Черноморското крайбрежие за неохраняемите плажове следва да се грижат областните управители и в техните правомощия е да предприемат мерки срещу всички нарушения по тези ивици до влизането в сила на новия ЗУЧК., коментира министерство на туризма.

Ангелкова прогнозира "лек" спад в туризма - до 8% по Черноморието

Ангелкова прогнозира "лек" спад в туризма - до 8% по Черноморието

Подстрекават туристи да се записват в последния момент за България