Общински път до плажа край "Русалка" в Каварна е с бариера и такса 8 лева. "Общината казва държавата да се включи, което значи призив към Ангелкова и без друго има активност през последните дни заради цената на шезлонгите и провала на сезона на някои места. Призив, да отиде до бариерата, да се вземе в ръце и да реши този казуса", коментира НоваТВ.

Парламентът улесни концесионирането на плажове
Обновена

Парламентът улесни концесионирането на плажове

В Закона се регулира сключването на договор за концесия за услуга

За поредна година достъпът до плажа е ограничен от бариера и преминаващите са длъжни да плащат. През 2010 г. е наложена глоба на собствениците за бариерата, но тя продължава да съществува.

Откриха заграден плаж около Русалка с достъп само по вода

Откриха заграден плаж около Русалка с достъп само по вода

Плажът бил изцяло заграден от частен имот

"Единствената общинска собственост в района на комплекс "Русалка" е общинският път, който води до там. Той е около 2 км. и 800 м. Това, което искам да уточня е, че пунктът и бариерата не са разположени върху общинския път, а в частен имот", коментира кметът на Община Каварна Нина Ставрева.

"До няколко метра пред бариерата, пътят е общински. Всичко останало е частен имот и активите в самия комплекс са частна собственост. Земята е държавен горски фонд. До колкото ми е известно в момента се водят някакви дела между държавата и собствениците", обяснява тя и допълва, че има разрешение за поставяне на контролен пункт и бариера от 2012 г.

Ангелкова: Министерството не взема нито лев от концесиите

Ангелкова: Министерството не взема нито лев от концесиите

Стартирана е ревизия на всички концесионни договори за морски плажове

Плащането на такса за преминаване през бариера в частен имот не е в компетенциите на общината и "трябва да се предприемат действия от страна на държавата и на Областна администрация", добавя кметът на Каварна..

"И в момента са в процес на изготвяне подробни устройствени планове, които да удовлетворят точно това, което е разписано в закона за устройство на черноморското крайбрежие. Общината в момента прави алтернативен път, за да не се налага да се плащат такси", коментира тя.

Депутатите улесниха концесионирането на плажове

Депутатите улесниха концесионирането на плажове

Регионалната комисия прие промените в Закона за черноморското крайбрежие