Стартирали сме ревизия на всички концесионни договори за морски плажове, които не са сключени от Министерството на туризма и в които не присъства клаузата, според която предложените от кандидата цени на чадъри и шезлонги носят 40% тежест при избора на концесионер.

При тях съответно няма основание за прекратяване на договора, както е по новите процедури.

Снимка 432448

Източник: Министерство на туризма

Това заяви в Слънчев бряг министърът на туризма Николина Ангелкова на работна среща с туристическия бранш, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Подготвят се мерки за развитието на Българското Черноморие, за да продължи да се създава устойчив качествен продукт и да се противодейства на негативните кампании срещу отрасъла. Такава е позицията и на всички представители на сектора, които са се отзовали на днешната среща от областите Добрич, Варна и Бургас. Нужен е дебат, за да се чуят различните предложения и той вече е стартирал, отбеляза министърът.

Ще продължаваме да сме безкомпромисни по отношение на качеството, посочи министър Ангелкова и припомни, че за миналата година ведомството е наложило сериозни неустойки и глоби на концесионери и наематели за неспазване на договорите.

Ангелкова безкомпромисна с екскурзоводи без лиценз

Ангелкова безкомпромисна с екскурзоводи без лиценз

Започват масирани проверки на гидовете по Черноморието

На въпрос от медии по повод направено предложение може ли държавата да се откаже от част от концесионните приходи, за да се намалят цените, министър Ангелкова коментира, че всички идеи се обсъждат и ще бъдат взети работещи решения, за да се насърчат сезонът и секторът.

След дебати може да се реши какъв искаме да бъде крайният резултат. Затова именно стартираме ревизията на всички концесионни договори, които са по старата методика и са заварени от нас. Важно е туристите да са доволни и този бизнес, който дава хляб на над 326 хил. души и носи 12% от БВП на страната, да продължи да се развива.

Ангелкова откри нарушения на дюните край Камчия

Ангелкова откри нарушения на дюните край Камчия

Сезирана е прокуратурата

Ангелкова поясни, че приходите от концесии на плажове за миналата година са 18,2 млн. лв. и са се увеличили с над 5 млн. лв. от началото на управлението на министерството.

50% от тази сума отива за общините, на чиято територия са курортите, 40% - за Сребърния фонд, и 10% - за областните управи, за да осигурят спасители и медицински пунктове на неохраняемите плажове.

Министерството на туризма не взема нито един лев от тези приходи, обобщи министърът.