Констатирахме преминаване на автомобили, има разрушена цялост на дюната и прокуратурата е сигнализирана. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, при проверка на морски плаж Камчия-север, част 1.

Спешната инспекция на място е съвместна на експерти от Министерството на туризма и РИОСВ-Варна след получен сигнал до двете институции.

Ангелкова обясни, че тази част от ивицата няма стопанини, за да може веднага да се потърси отговорност съгласно договора.

Тя очаква прокуратурата да направи проверка, за да се установи кой е нарушителят.

Информирана е и Агенцията по геодезия, картография и кадастър, за да се изясни дали тези дюни са нанесени в специализираната кадастрална карта съгласно изискванията. Там са описани дюните, които са защитени.

Две министерства запретнаха ръкави по сигнали за разрушени дюни край Камчия

Две министерства запретнаха ръкави по сигнали за разрушени дюни край Камчия

От ведомствата уверяват, че при установени нарушения следват сериозни санкции

Ангелкова е категорична, че ако се установи нарушение глобата по Наказателния кодекс може да достигне до 10 000 лв. и затвор до 3 години.

Санкцията ще бъде и по Закона за защитените територии, ако се установи, че дюната попада в тях.

Министърът добави, че екипите на Министерството на туризма проверяват и неохраняемите плажове, но първо са тези, които са отдадени на концесия и наем. Имаше необходимост от по-строги санкции за тези ивици - те са 20 хил. лв. при повторно нарушение.

Ангелкова подчерта, че строителството върху дюните е абсолютно забранено съгласно действащия закон. По думите ѝ ако има такова, то е незаконно и незабавно трябва да бъде премахнато.

Относно къмпингуването Министерството на туризма твърдо подкрепя този вид туризъм, той е част от цялостния продукт на дестинация България.

Министърът изрази надежда, че ще се намери баланс.

Тя информира, че за понеделник е насрочена среща на министрите, чиито ведомства трябва да изготвят специализираната наредба. Документът ще детайлизира правилата, по които да се осъществява къмпингуването, така че то да е максимално щадящо околната среда и да бъде възприето от всички с отношение по темата.

Важно е това, което се приеме като правила, да бъде изпълнимо и полезно, допълни още Ангелкова. 

Припомняме, че вчера стана ясно, че до Министерството на туризма и Министерството на околната среда и водите са постъпили сигнали за разрушени дюни край Камчия.